Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
DALARNA

Privata bolag utreder åt socialtjänsten

Uppdaterat måndag 27 augusti 2012 kl 13.38
Publicerat måndag 27 augusti 2012 kl 03.00
"Det är olyckligt"
(1:11 min)
1 av 3
Foto: Scanpix.
2 av 3
Hasse Svensson har arbetat inom socialtjänsten i över 20 år. Foto: Johannes Rosendahl.
3 av 3
Anna-Lena Hållmats Bergvik, socialchef i Rättvik. Foto: Johannes Rosendahl.

Många av socialtjänsternas utredningar görs av privata bolag. Detta trots att både Justitieombudsmannen och länsrätten har sagt nej till det. Riksdagsmannen Kurt Kvarnström (S) är oroad över utvecklingen.

– Jag ser inte att det är rättssäkert. Ett vinstdrivande bolag arbetar ju framför allt för aktieägarna, och har svårt att hålla isär detta gentemot en klient, säger Hasse Svensson i Dådran utanför Rättvik, som har jobbat i socialtjänsten i över 20 år.


"Orimligt vid vårdnadsutredningar"
Redan för över tio år sedan slogs det fast att en socialnämnd inte får lämna ut en social utredning på entreprenad. Det bryter mot grundlagen, enligt Justiteombudsmannen, JO.

Men JO sa också att man kan knyta konsulter till socialtjänsten genom ett särskilt avtal, bara det formella ansvaret ligger på kommunen. Och det tolkar kommunerna som att det är fritt fram. Nästan alla kommuner i Dalarna anlitar ibland externa bolag och konsulter.

– Det kommer periodvis väldigt mycket. Och då får man täcka upp och ta in en konsult externt, säger Rättviks socialchef Anna-Lena Hållmats Bergvik, som anlitat externa utredare vid 18 tillfällen sedan 2010.

Dalanytt har frågat Dalarnas socialförvaltningar om de anlitar externa bolag. Alla utom Smedjebacken och Vansbro svarar ja.

– Det verkar för mig helt orimligt att man kan göra på det sättet när det gäller vårdnadsutredningar, säger Hasse Svensson.


"Det är olyckligt"
Socialdemokratiska riksdagsmannen Kurt Kvarnström är oroad över utvecklingen:

– Jag tycker att det är olyckligt, och att man befarar att det blir ännu mer av köpta tjänster på det området är väldigt olyckligt. För här har kommunen ett långsiktigt ansvar för att ge det stöd som människor behöver, säger han.

Moderate riksdagsledamoten Ann-Britt Åsebol, däremot, tycker att det är viktigare att det går snabbt, än att kommunens socialsekreterare gör utredningen själv.

– Istället för att man ska vänta på utredningen, att snabbt få en utredning så att man får ett beslut på vilka insatser som ska sättas in. Och här kan externa tjänster vara nödvändiga. Det är ju för barnens och familjens bästa att man snabbt får en insats. Inom socialnämnden så har man toppar emellanåt, och under sådana toppar så har man inte bemanning på socialnämnden och att det kan vara bra då att man får extern hjälp, säger hon.

– Det är en ständig topp hos många socialförvaltningar i länet, så det handlar inte bara om toppar utan om tillräckliga resurser att möta människors svårigheter i samhället, menar Kurt Kvarnström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".