Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
KAMPANJ PÅ NÄTET

Uppmanar kvinnor att träna bäckenbotten

Publicerat tisdag 12 februari 2013 kl 10.30
"Musklerna behöver träning"
(1:23 min)
Foto: Scanpix.

På olika forum på nätet cirkulerar just nu en kampanj som heter "Snippgympa - för kvinnor som vill hålla sig fitta". Och det handlar om att få ett bättre liv med hjälp av bäckenbottenträning. Bäckenbotten är ett komplicerat system som behöver träning, säger förlossningsläkaren Agneta Romin på Landstinget Dalarna.

– Vår bäckenbotten är ett komplicerat system av massa muskler som bär upp allt vi har inne i buken. Och det är ju ganska ansträngande att gå igenom ett helt liv och bära allt bukinnehåll vi har på en muskelplatta, och de här musklerna behöver träning. Det berättar förlossningsläkare Agneta Romin på Landstinget Dalarna.

Hon påpekar vikten av att träna efter att man har varit gravid, om man är överviktig och om man lyfter mycket tunga saker.

– Vi behöver kunna hålla emot med bäckenbotten när vi ska lyfta tungt eller när vi har en belastning uppifrån maghållet till. Även män har en bäckenbotten som behöver tränas, men genom hur kvinnan är konstruerad så finns det en extra öppning som gör att det är extra känslig, säger Agneta Romin.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".