Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
RÄDDNINGSTJÄNSTEN

Brandmän accepterar inte nedskärningar

Uppdaterat tisdag 4 juni 2013 kl 07.53
Publicerat måndag 3 juni 2013 kl 16.33
"Vi är sista utposten om nåt skiter sig"
(1:27 min)
Deltidsbrandmän riskerar sina jobb. Foto: Mathilda Gustavsson

Intresseföreningar och brandmän protesterar mot besparingskraven på nästan fyra miljoner kronor inom Räddningstjänsten Dala Mitt. För att försöka förhindra att flera deltidsbrandmän sägs upp bjöd de in politiker till ett möte på brandstationen i Svärdsjö.

Ambjörn Blixt, kårbefäl i Svärdsjö, ville övertyga politikerna om att brandkåren behövs på landsbygden också.

– Det finns pengar i samhället och det gäller att fördela dem rätt. När det skiter sig ska vi rycka in. Det finns ingen annan utpost, vi är sista utposten när något skiter sig i samhället.

Brandmän från runt om i Falu kommun är här för att delta i mötet. Även intresseföreningar är på plats. De har samlat in namnlistor och sålt t-shirtar med texten "Rör inte min deltidsbrandman".

Pengarna som kommunerna avsätter till räddningstjänsten räcker inte till. Tidigare år har man löst det genom att vänta med investeringar. Men det håller inte i längden.

Så Räddningstjänsten Dala Mitts förbundschef har presenterat tre alternativ för kommunstyrelserna i Gagnef, Falun, Borlänge och Säter. I varje alternativ bantas flera stationer ner, från fyra brandmän till antingen två eller tre. I Borlänge kan hela deltidsstyrkan försvinna.

Hans Lennart Lindgren som bor utanför Enviken är orolig för vad som ska hända.

– Jag drabbades av en hjärtinfarkt en gång. Då kom i väntan på amublans-bilen efter fem minuter till mig. Tack vare det så står jag här nu och har överlevt. Den hjälpen behövs här ute på landsbygden, säger Hans Lennart Lindgren.

På onsdag ska de fyra kommunstyrelserna ha yttrat sig om de olika besparingsalternativen. De är inga förslag till beslut, utan beställdes för att kommunerna skulle få se vad konsekvenserna blir om deltidsstyrkor bantas ner eller försvinner.

Mathilda Gustavsson
mathilda.gustavsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".