Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
FORSKNING

Vasalopp kopplat till störningar i hjärtrytmen

Publicerat onsdag 12 juni 2013 kl 06.00
Fler rytmstörningar bland vasaloppsåkare
(1:33 min)
Personer som åker vasaloppet flera gånger har oftare rytmstörningar i hjärtat. Foto: Ulf Palm/Scanpix

Personer som åkt Vasaloppet flera gånger har högre risk att drabbas av rytmstörningar i hjärtat - och ju fler gånger man åkt, desto större är risken. Det är resultatet av en svensk studie på nästan 53 000 vasaloppsåkare av båda könen.

Det nio mil långa vasaloppet kräver enormt mycket av en skidåkare - och de allra flesta som deltar är i mycket bra fysisk form. Ändå är Vasaloppet förknippat med en ökad risk för störningar i hjärtrytmen, framför allt förmaksflimmer.

Hjärtläkaren Kasper Andersen är en av forskarna bakom en ny studie, där man sett att personer som åkt vasaloppet fem gånger under en tioårsperiod hade nästan 30 procent högre risk att senare drabbas av en rytmrubbning, jämfört med personer som åkt vasaloppet en gång.

– Vi ser också ett samband med att om man är en av de snabbaste, så har man en ökad risk.

Så ju fler gånger man åker vasaloppet och ju bättre det går, desto större risk för rytmrubbningar?

– Precis.

Så vad beror det här på? Det finns ingen anledning att tro att vasaloppet skulle vara skadligt för hjärtat. Snarare är det så att de om är så vältranade att de klarar av att åka vasaloppet år efter år, har något gemensamt. Träningen gör hjärtat både stort och starkt, men kan på sikt göra att det bildas bindväv bland hjärtmuskelcellerna, säger Kasper Andersen.

– En möjlighet är att det kommer en ökad mängd bindväv i hjärtat, särskilt när man slutar med träningen. Och sedan kan det ge upphov till en ökad risk.

Bindväven kan alltså störa de elektriska impulserna i hjärtat och ge en rytmstörning. Men även om rytmrubbningar alltså verkar vanligare hos den här gruppen av skidåkare så ska man inte bli avskräckt. Att vara i så bra form att man kan åka vasaloppet har långt fler fördelar än nackdelar, säger Kasper Andersen.

– Totalt sett tror jag att ju mer vältränad man är, desto bättre.

Referens:
Kasper Andersen, Bahman Farahmand, Anders Ahlbom, Claes Held, Sverker Ljunghall, Karl Michaelsson, and Johan Sundström. Risk of arrhythmias in 52 755 long-distance cross-country skiers: a cohort study.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".