Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Skogsindustrin

Stora Enso säger upp 750 i Sverige

Publicerat tisdag 18 juni 2013 kl 08.03
Pappersfacket: "Man börjar bli van"
(1:26 min)

Skogsindustrikoncernen Stora Enso ska göra ytterligare personalnerskärningar som en del av sitt sparpaket. I Sverige ska 750 anställda sägas upp, totalt i världen handlar det om 2 500 anställda. Det är ännu oklart hur stora nedskärningarna blir i Dalarna.

Utöver de 750 som ska sägas upp i Sverige så sägs 650 i Finland, 850 i övriga Europa och 250 i övriga världen.

Neddragningen väntas minska koncernens fasta kostnader med upp till 200 miljoner euro, cirka 1,7 miljarder kronor, om året. Den beräkningen inkluderar den tidigare aviserade minskningen om 30 miljoner euro inom affärsområdet Building and Living.

– Vi måste reagera på den svaga europeiska ekonomin, strukturellt krympande marknader inom vissa av våra verksamheter och vår låga lönsamhet. Vi måste möta verkligheten och sedan försöka stödja de anställda som berörs av planerna på ett ansvarsfullt sätt, säger Stora Ensos vd Jouko Karvinen i ett pressmedelande.

Men det är inte fråga om någon minskning av kapaciteten på bruken i Sverige, enligt företaget. I stället ska nedskärningarna ske inom administration, tjänster och service, och genom effektiviseringar.

I Sverige har Stora Enso i dagsläget 5 900 anställda och såväl tillverkning av tidningspapper som förpackningar och annat papper, och skogsverksamhet. Nedskärningarna kommer att drabba alla delar, uppger bolaget.

Stor osäkerhet inför framtiden

I Dalarna har Stora Enso pappersbruk i Borlänge och Fors utanför Avesta och kontor för Stora Enso Skog AB i Mora och Falun.

 – Vi är ju inte klara med den förra svängen än, och nu kommer nästa slag igen, säger Sonny Waern på pappersfacket i Borlänge och syftar på när man i början på året fick veta att 175 jobb ska bort.

– Tyvärr börjar man bli van med det här snart. Jag ser framför mig hur folk ringer och tycker att allting bara är en pina. Man känner osäkerhet inför framtiden.

Hur besparingarna kommer slå mot Dalarna är oklart. I Borlänge kommer de fackliga diskussionerna igång efter semestern.

 – Man måste ha tiden över sommaren på sig för att först titta igenom verksamheten innan man kan svara på frågor eller diskutera den här frågan, säger Sonny Waern.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".