Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Gilla Grillat

Clas Yngström bjuder på pulled pork

Publicerat onsdag 26 juni 2013 kl 11.20
Clas: Så här ska du tänka när du köper kött
(0:37 min)
BBQ-grillat kött. Foto: Johan Thorén Sveriges Radio

Det var i Texas i mitten på 80-talet som Claes Yngström för första gången fick uppleva en riktig BBQ. När han kom hem från resan ringde han direkt en vän som är trummis och kock och så kunde smakresan börja. 

Pulled pork

Gör gärna huvudtillagningen hemma i ugnen under en dag och slutför på BBQ-grillen, perfekt partymat och kan lätt utökas efter antalet gäster. 

Receptet:

ca 6 personer

1,3 kg fläskkarré, benfri, med mycket insprängt fett

1 msk Paprikapulver

1 tsk Svartpeppar, nymald

1 msk salt

2 st gula lökar

5 st vitlöksklyftor

1 dl av en god glaze. Något sött något surt, något salt och något starkt.
Till exempel den här: 

Till servering:

2 pkt tortillas

1 burk salsa

Gräddkokt majs

Guacmple

Coleslaw

1.  Sätt ugnen på 100 grader eller grilla på samma temperatur med BBQ på grill

2.  Gnid in köttet med salt och kryddor. Lägg det i en gjutjärnsgryta som tål ugnsvärme.

3.  Skala lök och vitlök. Skär löken i klyftor. Lägg det runt köttet och häll på barbecue såsen. Sätt på locket och ställ in i nedre delen av ugnen i cirka 8 timmar eller mer. Prova om köttet är färdigt genom att dra isär det med två gafflar. Är det färdigt ska det i princip falla sönder och vara lätt att dra isär. Om inte,  låter du det gå en eller två timmar till i ugnen.

Nu kan du med fördel laga det sista på grillen enligt BBQ. Dvs. Långsam tillagning. Gärna med inslag av rök

4.  När köttet är klart drar du isär det med gafflarna och blandar med den goda såsen, lägg lökarna för sig i en egen skål som ett gott tillbehör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".