Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Just nu
Ishockey, Leksand-Oskarshamn, kl. 15.55!
orsa

Jurister ska avgöra om Gunnel får skadestånd

Publicerat torsdag 27 juni 2013 kl 14.46
Gunnel Jonsson kan fortfarande inte gå. Foto: Matilda Eriksson-Rehnberg/Sveriges Radio.

Orsa kommun ska låta SKL:s jurister utreda om Gunnel Jonsson ska få ersättning. Det var i morse som Dalanytt kunde berätta att benamputerade Gunnel Jonsson kräver Orsa kommun på 300 000 kronor för att de inte gett henne rätt rehabilitering.

Gunnels fall blev först känt när SVTs Uppdrag Gransking berättade om hur hon fått lov att amputera sitt ben men sen varken fått nån protes eller rehabträning för att lära sig gå igen.

Anna-Karin Olsson, som är socialchef i kommunen, vill inte säga om hon tycker att Gunnel borde få något skadestånd.

– Det ska ju prövas och det får ju juristerna avgöra om det kommer ges ut någon ersättning eller inte, så jag kan faktiskt inte uttala mig idag om det blir någon ersättning.

Det var hösten 2010 som Gunnel fick lov att amputera sitt ben. Hon blev sen sittande i sin rullstol i nästan två år, tills dess att Uppdrag granskning uppmärksammade hennes fall, tills hon fick en protes. Sen gick det ytterligare flera månader innan hon fick börja med med rehab-träning, en träning som i dag har upphört.

– Är det så konstigt att man kräver ersättning då? För hela mitt liv är spolierat, jag kan inte göra någonting. Jag har inget privatliv, ingenting. Och jag kan inte komma någonstans, säger Gunnel Jonsson om sin situation.

Att rehabträningen dragits in beror på ett beslut från sjukgymnasten säger Anna-Karin Olsson.

– Man kan ju inte kategoriskt säga att hon inte kommer få någon rehabilitering framöver, men just i nuläget har sjukgymnasten gjort den bedömningen.

Socialstyrelsen har tidigare kritiserat Orsa kommun för hur dom hanterat Gunnels fall, och nyligen öppnade myndigheten ett nytt ärende om saken. Men Anna-Karin Olsson vill inte säga om hon tycker att kommunen gjort något för att förbättra Gunnels situation.

– Gunnel själv upplever ju inte att hon har fått någon förbättring, men vi får ju avvakta Socialstyrelsens granskning för dom håller ju på och tittar på vad vi har gjort och inte. Så vi får avvakta den, säger Anna-Karin Olsson.

Dalanytt har även varit i kontakt med Hans Sternbro, socialdemokratisk ordförande i socialnämnden i Orsa, men han vill inte uttala sig i ärendet utan hänvisar till socialchefen.

 

 

 

 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".