Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Mat

Mästerkocken Eva-Lott bjuder på picknick

Publicerat tisdag 2 juli 2013 kl 12.02
"Jag tycker att man ska ta med sig en trerätters"
(1:47 min)
Picknickdags. Foto:Scanpix

Sommartider är lika med picknicktider. Frågan är bara vad ska man packa i korgen? Eva-Lott Långberg från Rättvik som har varit med i TV-programmet Sveriges mästerkock gav tips på vad du kan ta med dig på utflykten. Det blev en trerättersmeny.

Melon och fetaost spett med mynta

4 pers

150 gr fetaost i skäres i kuber
¼ liten vattenmelon
1 kruka mynta
grillspett av trä

Skär fetaosten och vatten melonen i kuber.

Trä på de på spettet och ta lite mynta emellan och gör ett vackert och gott spett till förätt och framförallt på picnicken.

Lycka till!

Fisk paket på grillen

4 portioner 

Ingredienslista:
600 g kummel eller Torskfile
salt att rimma i.
10-8 st potatisar
1 st purjolök ( fin strimlad)
2 st tomater  ( skivor)
1 pkt provencalska kryddor frysta
3 dl creme fraiche
2 msk fiskbuljong
1 st citron (zest)
Smör
8 st sparris (färsk)
Dillkvist till dekoration
4 ark bakplåtspapper
Snöre att knyta ihop med
Salt och peppar efter smak

Sätt på ugnen i 175 grader

  1. Rimma fisken i salt ca 20 min.
  2. Skala potatis, morötter och koka potatisen i lättsaltat vatten.
  3. Fin strimla purjolöken fint och fräs den i smör men bränn den inte.
  4. Blanda creme fraiche,fiskbuljong , frysta kryddor, citron och smaka av med salt och peppar.
  5. Klicka ut ½ msk smör på mitten av det 4 pappern och lägg på dem kokta skivade potatisen , rimmade fisken, fördela den frästa löken de skivade tomaterna och sist sparrisen.
  6. Slå såsen över fisken och knyt ihop paketen i 2 ändar så det ser ut som en båt, och vik in kanterna mot varandra så det blir tätt om innehållet i paketet.
  7. Ställ in i ugnen i ca 20 min.
  8. Servera med en dillkvist och en citronskiva.
  9. Tag ut paketen och servera

Denna rätt har jag gjort många gånger, är mycket uppskattad bland mina vänner. Samt att går bra att förbereda allt innan. Perfekt att ta med på picknick.

Smaklig Måltid!

Rabarber och ingefärskompott med vanilj yoghurtmousse.

8-10 personer

Rabarberkompott
750 g rabarber
1 liten bit ingefära 2 cm färsk
2 dl strösocker

Yoghurtmousse
4 dl tjock youhurt, 10 %
1 vanilj stång
1 ½ dl floursocker
2 dl vispgrädde

  1. Skala rabarbern och skär den u 2 cm långa bitar.
  2. Skala ingefäran och skär den i mycket tunna bitar.
  3. Lägg allt i en kastrull och strö över sockret.
  4. Koka ihop kompotten på svag värme ca 8-10 min
  5. Låt svalna!
  1. Lägg youhurten i en bunke.
  2. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna.
  3. Rör ner vaniljfrön och floursocker i youhurten.
  4. Vispa grädden relativt hårt och vänd ner den i smeten.

Ta fram vackra gammeldags glasburkar och varva kompott och yoghurtmousse. Garnera gärna med lite mynta, rabarbertrassel och rivet citronskal.

Du kan även använda färska bär med lite socker och någon god likör.

Lätt att göra i förväg och vacker och uppskattad att bjuda på.

 
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".