Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
DROGER

Allt vanligare med dopning i Dalarna

Publicerat onsdag 3 juli 2013 kl 05.20
"Stor efterfrågan på gator och torg"
(1:22 min)
Foto: Scanpix.

För drygt en vecka sedan föll domarna mot de 23 personer som stod åtalade för deltagande i den största dopninghärvan någonsin i Dalarna. I kölvattnet av härvan flaggar nu polisen för att det blir allt vanligare med just dopning.

Torbjörn Hedberg är kassör och dopningansvarig i Borlänge Atletklubb. Han berättar att han själv blivit erbjuden droger under 80- och 90-talet, och blev förvånad när han först fick höra om dopninghärvan i Borlänge.

– Jag blev väldigt förvånad att det var i Borlänge. Jag har inte märkt något på vårat gym. Dopning var nog mer utbrett på 80- och 90-talet. Jag tror inte det finns lika mycket nu. Eller det kanske finns, men det är mer dolt nu. Det var mer öppet förut.

Borlänge Atletklubb har strikta regler när det kommer till droger. Alla nya medlemmar måste skriva på ett kontrakt där man lovar att inte använda några dopningpreparat. Om man bryter mot kontraktet måste man böta 10 000 kronor.

– Det (dopning) är ju en genväg men samtidigt sätter du hälsan i pant. Så det är väl inte riktigt riktigt, om jag säger så, säger Torbjörn Hedberg.

Magnus Sjödén är inspektör på Dalapolisens spaningsrotel, och arbetar bland annat mot dopningrelaterade brott.

– Bruket för ju med sig biverkningar, både fysiska och psykiska. Och vi vet att det finns en tydlig koppling mellan våldsbrott och bruk av anabola sterioder. Och det är ju väldigt allvarligt, säger Magnus Sjödén och fortsätter:

– Vi vet också att det finns en förhöjd självmordsstatistik bland användare av dopningsmedel, så det ser vi allvarligt på.

Han menar att fler och fler bekymrade gymägare hör av sig till polisen.

– Tidigare så har vi inte haft särskilt många dopningsbrott om man tittar till antalet anmälda brott. Men senare år, om vi tar två tre år tillbaka, så har vi märkt att det blivit en förändring. Det är fler som hör av sig och vi har också fler anmälda brott i våra egna system så att säga.

De här signalerna ni får av gymägare, hur kan de låta?

– En gymägare hörde av sig till oss i våras och var bekymrad. Medlemmar som tränade på stället hade blivit erbjudna att köpa anabola steroider av andra medlemmar. Gymägaren hörde av sig till oss och ville ha hjälp för att komma till bukt med det här då.

Och vad gör ni då?

– Man får ju ta det i flera steg. En sak är att samverka i ett nätverk. Att gymen också hjälps åt att komma åt problematiken. Det handlar ju mycket om att gymen själva har en förebyggande verksamhet och att de informerar sina medlemmar och att de rapporterar till oss då så att vi kan kontrollera de här medlemmarna som det handlar om.

Tror du att ni har koll på all sådan här verksamhet som sker eller tror du att det finns mycket som pågår utanför polisens radar?

– Mörkertalet är nog enormt när det gäller den här typen av brottslighet. Som jag sa, vi har knappt jobbat med det här. Det är på senare tid som vi har fått upp ögonen för det. Så det är väldigt mycket som vi inte känner till, säger Magnus Sjödén.

Tillbaka till Torbjörn Hedberg igen. Han sitter framåtlutad med armbågarna vilandes mot låren.

– Jag som har tränat i 20 år ser ju. Är det någon som ökar väldigt fort, sådant ser man ju. Då kan man gå fram till personen och fråga liksom.

– Det har ju inte hänt än, men vi håller ju koll på folket så vi får väl se. Hoppas inte, om man säger så. Men det finns många gym i Falun och Borlänge. Jag dömer ingen, men det (dopning) finns.

Jonatan Bergman
jonatan.bergman@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".