Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
GILLA GRILLAT

Thomas bjuder på tips, recept och tankar om grillning

Publicerat onsdag 3 juli 2013 kl 10.31
"Det måste få ta den tid det tar"
(6:41 min)
1 av 4
En billig "röklåda". Foto:Johan Thorén
2 av 4
Thomas vid grillen. Foto:Johan Thorén, SR Dalarna
3 av 4
Ribs och kamben. Foto:Johan Thorén, SR Dalarna
4 av 4
Träkol till grillen. Foto:Johan Thorén, SR Dalarna

Thomas Lindberg kan sin BBQ eller "Smoker" som det också kallas. Här kommer lite tips på tillagning av revbensspjäll, tips på rökarom och om hur du gör en billig röklåda.

Lag till revben eller kamben

Ca 2 kg kamben
5 l vatten
0,5 dl liquid smoke
1 l öl
2 lagerblad
1,25 dl salt

Lägg revbenen i en stor kastrull. Koka upp med lagen under lock. Skumma om det behövs. Låt koka i ca 1 timme och låt dem sedan ligga och svalna i lagen. Under tiden kan du koka Glazen.

Glaze till revben

1,5 dl soja
1 l vatten
1dl konc. Apelsinjuice
0,5 dl ljus sirap
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
100 gr färsk ingefära
3 lime, saften
2-3 chilifrukter
Några stänk liquid smoke

Skala löken, vitlöken och ingefäran. Hacka detta, strimla chilin och hacka. Pressa limen. Häll lite olja i en kastrull, fräs grönsakerna och häll sedan i övriga ingredienser. Låt koka ihop ca 1 timme. Mixa lagen i grytan och låt den sedan koka ytterligare 1 timme till en simmig konsistens. Glazen ska kallna innan den används. Du kan med fördel göra glazen några dagar innan användning. Håller sig i kylskåp i månader.

Tillagning av revben eller kamben

Sätt ugnen på 225-250 grader. Lägg revbenen i en oljad långpanna och pensla ymnigt med glazen. Sätt in i ugnen och pensla ytterligare någon gång under tiden revbenen glaceras. Tar ca 15 minuter. En god coleslaw passar bra till och hemgjorda pommes frites

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".