Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Stora Skedvi

Vika Bröds bakugnar monteras ned

Publicerat tisdag 9 juli 2013 kl 14.34
"Vi vill bygga ett centrum för småskalig matproduktion"
(1:05 min)
Vika Bröd i Stora Skedvi. Foto: Lena-Maria Busk/Sveriges Radio.

Vid midsommar lade Leksandsbröd ner tillverkningen av det berömda handgräddade Vikabrödet i Stora Skedvi utanför Säter. Brödet ska i höst gräddas i elugnar i Leksand. I framtiden kan det i stället bli ett centrum för småskalig matproduktion i samma fastighet.

Enligt Leksandsbröds VD Peter Joon har det företag som tar över fastigheten, Prioleva, en bra plan för framtiden.

– Vi ska montera ned bakugnarna, säger Peter Joon.

Leksandsbröd tog över tillverkningen av Vika Bröd 2005 och har sedan dess förlorat drygt 20 miljoner kronor på affären.

När beskedet kom i januari att Vika Bröd slutar tillverkas på traditionellt sätt blev reaktionerna starka och en Facebook-sida startades.

Men Peter Joon tycker att de har gjort vad de har kunnat.

– Vi har hållit på i flera års tid och det finns inget intresse.

Malin Floridan på Prioleva berättar att det kan bli ett centrum för småskalig matproduktion i byggnaden.

Erik Nilsson
erik.nilsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".