Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Mora

Domare anställde sin egen dotter

Publicerat onsdag 10 juli 2013 kl 04.10
Lena Marcusson: "En förälder som gynnar sitt eget barn"
(1:39 min)
Foto: Scanpix

En domare vid Mora tingsrätt har anställt sin egen dotter som domstolssekreterare. Det var sommaren 2011 som då tillförordnade lagmannen Agneta Nyman anställde sin tonårsdotter på ett sommarvikariat, ett vikariat som dottern också fick 2012 och nu i år.

Det här är uppenbart jäv, myndighetspersoner får inte fatta beslut som kan gynna närstående, säger Lena Marcusson som är professor emerita vid juridiska fakulteten på Uppsala universitet.

– Ingen person som anställer kan fatta beslut, när det gäller en statlig anställning, för sitt eget barn eller någon annan nära släkting. Man måste när man anställer kunna vara opartisk och fatta beslut som inte gynnar egna anhöriga, säger Lena Marcusson.

Det var alltså sommaren 2011 som Agneta Nyman anställde sin dotter som domstolssekreterare vid Mora tingsrätt.

Ingen annons sattes ut för tjänsten som var ett sommarvikariat på ungefär två månader. Agneta Nyman som idag är rådman vid tingsrätten säger att dom hade kontakt med Domstolsverket som sa att det var okej att hon anställde sin dotter, och att det skulle vara frågan om jäv tycker hon inte.

– Den här anställningen av min dotter innebar ju ingen synnerlig nytta för mig, och man måste se hela situationen i ljuset av att det var en väldigt turbulent tid för tingsrätten. Det förelåg ett nedläggningshot och vi hade för lite personal, säger Agneta Nyman.

Men jävsreglerna säger ju just att man inte får ge synnerlig nytta till någon närstående heller, till exempel ett barn. Och det här var ju nytta för din dotter, var det inget du tänkte på?

– Jo visst tänkte jag på det, men situationen på tingsrätten var så turbulent då, säger Agenta Nyman.

Men Lena Marcusson vid Uppsala universitet är helt på det klara med att det här är jäv, och att det är extra allvarligt när en domare begår ett sådant regelbrott.

– Domare bör väl normalt vara extra uppmärksamma när det gäller jävsförhållanden. Det är ju en fråga hur det uppfattas ur allmänhetens synpunk, om man kan känna förtroende för den personen som fattat beslutet. Och i det här fallet så är det ju svårt att göra det när det är en förälder som gynnar sitt eget barn, säger Lena Marcusson.

Domstolsverket säger att dom inte vill kommentera enskilda fall, men att tingsrätter såklart ska följa dom lagar och förordningar som finns.

Sommaren 2012 och 2013 anställdes dottern av den nuvarande lagmannen Lars Tomth.

Matilda Eriksson Rehnberg
mora@sverigesradio.se

FAKTA: Jäv

Den som skall handlägga ett ärende är jävig om saken angår honom själv eller hans make, förälder, barn eller syskon eller någon annan närstående eller om ärendets utgång kan väntas medföra synnerlig nytta eller skada för honom själv eller någon närstående.
Från jäv bortses när frågan om opartiskhet uppenbarligen saknar betydelse.

KÄLLA: Förvaltningslagen 11 §

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".