Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Mat

Coleslaw, revbenspjäll och Idahopotatis - Clas Yngströms hyllar Amerika

Publicerat onsdag 10 juli 2013 kl 10.32
"Denna coleslaw var helt fantastisk"
(14 min)
Dags att tända grillen. Foto:Scanpix

En fantastisk coleslaw från Louisiana, revbenspjäll från Texas och potatis från Idaho. Musikern Clas Yngström tar med oss på en kulinarisk resa genom Amerika.  

BBQ Ribs, Texas Style

8 pers.
3,5 kg FETA revbensspjäll ( färska ) 
2 morötter i skivor
2 stora lökar i skivor
2 msk chipotle pasta (eller 2msk Sambal Oelek + 1 msk Texas Smoke( liquid Smoke )
1 msk salt
5 grovhackade vitlöksklyftor
Saften av en citron
Vatten så det täcker köttet

Glaze
1 msk chipotle pasta ( eller  1 msk Sambal Oelek + 1msk liquid Smoke
4 msk vanlig rapsolja
Saften av 1/2 citron
3 finhackade vitlöksklyftor
1 msk flytande honung
1 tsk salt
Svartpeppar

Gör så här:
Lägg spjällen, grönsaker och kryddor i en syltkittel. Fyll på med vatten så det knappt täcker köttet. Koka upp och koka sedan i 2 timmar på måttlig värme. Ställ sedan svalt i minst 12 timmar

Fiska upp spjällen och skär i lagom stora portionsbitar. Pensla ymnigt med glaze och grilla snabbt tills köttet fått färg.

Coleslaw, American style

1 rejält kålhuvud, helst pinfärsk sommarkål!
2 stora morötter
2 dl finhackad rödlök
1 - 2 msk socker
3 - 4 msk vitvinsvinäger
5 - 7 dl majonäs (helst hemgjord!)
1 tsk salt
Svartpeppar

Gör så här:
Strimla kålen FINT, testa med en bra osthyvel! Riv morötter grovt på rivjärn. Hacka löken fint. Blanda i en stor skål. Strö över socker. Sprinkla över vinägern och blanda om. Låt det stå och dra i 10 min. Blanda med majonäs, salt och svartpeppar. Ställ kallt ett par timmar.

Idaho potäter

6 bakpotatisar
Olivolja
Grovmalet salt/ flingsalt

Gör så här:
Sätt på ugnen på 200 grader. Dela de oskalade, men noga tvättade, potäterna i sex klyftor på längden. Ställ i djup plåt. Pensla med olivolja. Rosta i 20 min, eller tills de fått fin färg. Ta ut. Salta med grovmalt salt och lägg på fat/ skål.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".