Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Mora

Överklagar jobb till domarbarn

Publicerat torsdag 11 juli 2013 kl 04.44
Johansson: "Borde åtminstone blivit kallad på intervju"
(1:20 min)
Mora tingsrätt. Foto: Matilda Eriksson Rehnberg

En domare vid Mora tingsrätt har anställt sin dotter som domstolssekreterare, trots att det kan vara frågan om jäv. Det berättade Dalanytt igår. Jävssituationen skedde 2011 men även i år har dottern fått sommarjobb på tingsrätten, trots att det fanns en annan meriterad sökande. Nu är anställningen överklagad.

Lennart Johansson som också sökte sommarjobbet som domstolssekreterare kallades inte ens på intervju, så nu har han överklagat anställningen till statens överklagandenämnd.

– Jag trodde att jag hade rätt så goda chanser eftersom jag hade läst juridik och hade bra meriter, jag borde ju åtminstone blivit kallad på intervju, säger Lennart Johansson.

Det var bara Lennart Johannson och en person till som sökte sommarjobbet som domstolssekreterare, rådmannen Agneta Nymans dotter, som också var den som fick tjänsten. Lennart Johansson har pluggat juridik och har en examen från KTH, Kungliga tekniska högskolan, medan dottern pluggar på en idrottsutbildning. Men tjänsten gick till dottern eftersom hon hade erfarenhet av att jobba på domstol tidigare, säger lagmannen Lars Tomth.

– Hon har ju jobbat hos oss i två år och fått erfarenhet, den erfarenhet vi behöver.

Men Lennart Johansson blev inte ens kallad på intervju, hur kommer det sig?

– Vi hade inget intervjuförfarande, det var två sökande och hon hade jobbat vid domstol, säger Lars Tomth.

Men Lennart Johansson tycker att hans meriter borde väga tyngre och att dottern fått jobbet på ett felaktigt sätt från början.

– Jag tycker att det är fel på det sättet att det inte har gått juste till alltså. Hon har ju från första början kommit in på den här tjänsten genom att mamman har anställt henne. Det här beslutet som tingsrätten har fattat bör ju rivas upp, säger Lennart Johansson.

Beslut från statens överklagandenämnd väntas inom kort.

Jäv

Den som skall handlägga ett ärende är jävig 

om saken angår honom själv eller hans make, förälder, barn eller syskon eller någon annan närstående eller om ärendets utgång kan väntas medföra synnerlig nytta eller skada för honom själv eller någon närstående.

Från jäv bortses när frågan om opartiskhet uppenbarligen saknar betydelse.

KÄLLA: Förvaltningslagen 11 §

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".