Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Gruvbrytning

Rustar inför framtida gruvindustri

Publicerat tisdag 16 juli 2013 kl 15.41
"Kommunerna har vuxit ihop"
(1:29 min)
Ludvikas kommunchef Thomas Lagerström tror på en ljus framtid för sitt Ludvika. Foto: Jonatan Bergman/Dalanytt

Smedjebacken och Ludvika vill stå redo och skapa förutsättningar inför etablerandet av en framtida gruvindustri i regionen. Det är bland annat vad de 2.6 miljoner kronor som kommunerna beviljats från Tillväxtverket ska användas till.

Åtgärder kommer att behövas om gruvindustrin ska slå sig ner i regionen tror Smedjebackens kommunalråd (S) Leif Nilsson.
- Gruvorna planeras ju att dom ska startas 2015, 2016. Det är ju väldigt snart. Och det innebär att samhällsplaneringen måste vara gjord väldigt snart för vår del. För det tar lång tid att ställa om samhället för att klara dom behov som finns.

De flesta planerade gruvorna kommer att hålla till i Ludvika, men enligt Leif Nilsson gör det mer eller mindre detsamma.

- Ludvika och Smedjebacken har ju vuxit ihop som kommuner. Väldigt stor del av vår arbetsmarknad ligger i Ludvika och mycket stor del av Ludvikas arbetsmarknad ligger i Smedjebacken, så vi är helt beroende av varandra.

Projektet heter "Tillväxtpaketet Ludvika Smedjebacken - Att växa i takt" och har beviljats ytterligare 2.2 miljoner kronor från Region Dalarna. Men om gruvor skulle slå sig ner i regionen är den sammanlagda summan på då 4.8 miljoner inte särskilt stor i sammanhanget menar Ludvikas kommunchef, Thomas Lagerström.

- Absolut inte. När, om gruvorna kommer igång, för det finns ju massa osäkerhetsfaktorer i detta, så är detta väldigt lite pengar. Vi vet ju från andra etableringar av gruvor att det krävs stora resurser, säger Lagerström och fortsätter.

- Det är väldigt behövliga pengar men vi kommer nog att få behöva skjuta till en hel del själva också om de här etableringarna sätter igång.

Jonatan Bergman
jonatan.bergman@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".