Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Peace & Love

Hellström och Depeche kan behöva betala tillbaka

Publicerat måndag 22 juli 2013 kl 14.55
Konkursförvaltaren: "Det finns anledning att granska betalningarna"
(1:52 min)
Håkan Hellström och Depeche Mode riskerar att behöva betala tillbaka flera miljoner kronor till Peace&Love. Foto: Scanpix (Bilden är ett montage)

Den 28:e maj begärde Peace & Love sig själva i konkurs. Innan dess hade man betalat ut två enskilda men betydande förskottsbetalningar till artistförmedlaren Live Nation som förmedlat vidare pengarna till Håkan Hellström och Depeche Mode. Nu kan artisterna bli skyldiga att betala tillbaka pengarna till konkursboet.

– Kan inte bekräfta några artister i sig. Däremot finns förskott som gått ut till artistförmedlingar. Sedan är artisten i sig en underleverantör till artistförmedlingen, säger konkursförvaltaren Henric Schef.

Enligt säkra källor till P4 Dalarna har Håkan Hellström genom artistförmedlingen Live Nation fått 2.5 miljoner kronor i förskottsbetalning från Peace & Love. Han har dessutom erhållit 1.3 miljoner kronor i bankgaranti, pengar som en bank gått in med innan festivalen för att visa på att festivalen klarar av att betala artisten.

När det stod klart att Peace & Love gick i konkurs fick alltså Håkan Hellström drygt 3.8 miljoner kronor utan att ens ha spelat på festivalen.
Även Depeche Mode har fått 1.1 miljoner kronor i förskott från Peace & Love - utan motprestation.

Miljoner som de båda artisterna nu kan bli återbetalningsskyldiga. Konkursförvaltare Henric Schef vill inte bekräfta uppgifterna men kan bekräfta att om så vore fallet kan artisterna genom artistförmedlingen bli återbetalningsskyldiga.

– Om en leverantör får betalt för en tjänst som inte utförs kan man ställa krav på civilrättsliga grunder, du har ju faktiskt inte utfört den avtalade tjänsten. Sedan kan det finnas villkor i ett avtal att betalning ska ske ändå, säger Schef.

Om leverantören som i det här fallet är Live Nation visste om att Peace & Love var på obestånd, talar det ytterligare för att Håkan Hellström och Depeche Mode i slutändan kan bli tvugna att betala tillbaka pengar till konkursboet.

– När obeståndet är så väl känt som det är i det här fallet i branschen så finns det anledning att granska dom här betalningarna djupare.

– Det talar till att det finns anledning att återvinna betalningar. Om en leverantör känt till att ett bolag är på obestånd då finns det större möjligheter för konkursboet och konkursförvaltarna att återvinna de här pengarna till konkursboet, avslutar Henric Schef.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".