Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Mat

Restauranger ändrar menyn efter kontroller

Publicerat torsdag 25 juli 2013 kl 15.35
"Vi har rättat allt på menyn"
(1:21 min)
1 av 2
Äkta parmaskinka. Foto: Leif R Jansson/Scanpix
2 av 2
Ghazi Kenjo tycker att det är bra att kommunen kontrollerar restauranger. Foto: Marit Fahlander/Dalanytt

Fetaost, parmaskinka och krabba. Produkter som ofta står på menyn, men inte lika ofta ligger på tallriken. Det visar livsmedelskontrollen som 13 dalakommuner genomförde under våren.

247 restauranger granskades och mer än hälften serverade en annan produkt än den som stod på menyn.

Oftast är det okunskap som ligger bakom felen.

– De flesta har inte känt till vad som är en salladsost och vad som är en fetaost, till exempel, säger Kristin Andersson, på miljöförvaltningen i Falun.

Kontrollerna gick till så att livsmedelsinspektörerna helt enkelt gick in i köket och tittade på följesedlarna till de beställda produkterna.
I 83 procent av fallen visade det sig att parmaskinkan inte var nån parmaskinka.
När det gällde parmesanost rörde det sig i hälften av fallen istället om en Grana padano, och eftersom den osten innehåller ägg, kan en sån felaktig angivelse faktiskt utgöra en risk för äggallergiker.
Kristin Andersson på miljöförvaltningen i Falun påpekar att den här typen av kontroller tidigare varit sällsynta, och att det är en anledning till att så många fel upptäcktes. Nu har restaurangerna fått ändra sina menyer. En av dem är Maestro i Falun, där kocken Ghazi Kenjo jobbar.

Vad tycker du om att kommunen kommer och inspekterar?

– Jag visste inte vad skillnaden var mellan fetaost och salladsost, säger Ghazi Kenjo.

– Men nu har vi rättat menyn, säger Ghazi Kenjo, som tycker att det är bra att kommunen kontrollerar restaurangerna.

Skillnaden mellan fetaost och salladsost att fetaost är tillverkad av får- eller getost i Grekland, medan salladsost är tillverkad av komjölk.

Marit Fahlander
marit.fahlander@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".