Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
dalarna

Nya regler för toaletter till sjöss

Publicerat måndag 12 augusti 2013 kl 04.49
"Det blir ju kostsamt"
(1:22 min)
Snart måste småbåtshamnar ta hand om toalettinnehållet. Foto: Emil Svensson/Sveriges Radio.

Att tömma båt-toaletten i sjön är kanske inte så trevligt, men än så länge är det inte olagligt. Den första april 2015 kommer nya regler, som också innebär att fritidsbåtshamnar måste erbjuda tömning för båt-toaletter. Men reglerna är otydliga och informationen har varit dålig menar båtklubbar.

– Transportstyrelsen har inte informerat båtklubbarna, säger Jenny Back, som sitter i styrelsen för båtklubben Piraten i Rättvik.

Jenny Back upptäckte den nya lagen av en slump. Exakt vad den kommer innebära återstår att se. Reglerna kan tyckas något tvetydiga: I lagen heter det att alla båthamnar måste erbjuda tömningsstationer. Men det står också i lagen att omfattningen av utbyggnaden ska motsvara behovet.

– Behovet av tömningsstationer är inte så stort att alla båtklubbar i Siljan skulle behöva ha en, konstaterar Jenny Back. De flesta använder inte sina toaletter ombord över huvud taget, utan man går i land och gör sina behov.

Henrik Ramstedt på transportstyrelsen meddelar att det kommer vara möjligt för flera båthamnar att dela på en tömningsstation.

– Om det finns flera närliggande hamnar kan man ha en tömningsstation som man utnyttjar gemensamt.

Frågan kvarstår ändå vad den nya lagen kommer att innebära för alla ideellt drivna båtklubbar runtom i Dalarna. De kan behöva höja medlemsavgiften för att finansiera tömningsstationerna. Jenny Back.

– Många båthamnar har redan kommunalt vattenavlopp i hamnen, för dem blir det mycket enklare att lösa det här. Men de som inte har det måste ha en sluten tank som man får beställa tömning på - det blir ju kostsamt, säger Jenny Back.

Marit Fahlander
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".