Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Region Dalarna vill öka barns inflytande hos kommunernas socialtjänst

Publicerat fredag 24 oktober 2014 kl 14.30
Britta Johnsson: "Jag tror inte att man i alla fall lyssnar på barn på ett bra sätt"
(1:16 min)
1 av 4
Region Dalarna håller i inspirationsdagar för att stödja kommunerna i att öka barns delaktighet. Foto: Salam Abu-Iseifan
2 av 4
Region Dalarna håller i inspirationsdagar för att stödja kommunerna i att öka barns delaktighet. Foto: Salam Abu-Iseifan
3 av 4
Britta Johnsson från Region Dalarna. Foto: Salam Abu-Iseifan
4 av 4
Mattias Mood LSS-handläggare på Falu Kommun, tycker att de ligger lite efter med att ge barn i verksamheten inflytande. Foto: Salam Abu-Iseifan

Barn som av olika skäl möter kommunernas socialtjänst behöver bli mer delaktiga och få ett större inflytande, det menar Region Dalarna som bjuder in till inspirationsdagar för att stödja kommunernas arbete med barns delaktighet.

Görel Magnusson från Vansbro Kommun, arbetar på individ och familjeomsorgen med barn och familj, och hon möter svårigheter i att få barn delaktiga.

– Det svåraste är de barnen som av någon anledning inte vill eller får säga sin åsikt för föräldrarna, säger Görel.

En av Socialtjänstens främsta uppgift är att se till att barn och ungdomar som bor i kommunen växer upp under trygga och goda förhållanden. Därför är det viktigt att man lyssnar på barn och ungdomar, menar Britta Johnsson från Region Dalarna, men hon tror inte att det alltid är så.

– Jag tror inte att man i alla fall lyssnar på barn på ett bra sätt, säger Britta.

Med barnkoventionen som kan komma att bli en lag, så tycker Region Dalarna att det ligger i tiden att öka barns delaktighet och inflytande. Inspirationsdagen vänder sig till fötroendevalda, chefer och medarbetare inom socialtjänstens verksamheter. Mattias Mood är LSS-handläggare (lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade) på Falu kommun, och han tycker inte barnen är tillräckligt delaktiga i hans verksamhet.

– Jag kan känna att vi ligger efter där, i och med att vi lägger fokus på en målgrupp där barn kan ingå, men inte att barnet som sådant är det huvudsakliga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".