Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Barn bajsade blod efter att Semper inte informerat om nytt recept

Publicerat torsdag 13 november 2014 kl 14.30
Foto: Fredrik Sandberg / TT
1 av 2
Många föräldrar är arga på Semper efter att de inte informerat. Foto: Fredrik Sandberg / TT
Foto: Skärmdump Facebook
2 av 2
Mimmis dotter Vera bajsade blod efter att ha ätit Sempers nya mat. Foto: Skärmdump Facebook

Barn har fått kräkningar och blod i bajset av företaget Sempers nya barnmat, vilket har gjort många föräldrar arga.

Semper har gjort många föräldrar arga och oroliga efter att de inte informerat om sitt nya recept på viss barnmat.

En mängd kommentarer har kommit in på företagets Facebook och föräldrar berättar om att deras barn har börjat kräkas och fått diarré efter att ha ätit maten med det nya receptet.

Mimma Kahlin Vlahov gav sin dotter Vera mat gjord på Sempers nya recept.

– Hon blev direkt väldigt orolig i magen och snart fick hon kraftiga diarréer och kunde bajsa fyra gånger per dag. Efter några dagar så blev jag väldigt orolig för att hon började bajsa blod också.

Mimmi Kahlin Vlahovs dotter Vera är sju månader. Efter att Vera bajsat blod, tog Mimmi henne till Barnavårdscentralen. Där tipsade de om att testa med att byta ersättning. Och efter det blev Vera bättre med en gång.

Mimmi Kahlin Vlahov visste inte om att receptet hade ändrats men kunde med en gång se att Veras besvär började när familjen senast fyllde på matförrådet. 

Semper informerade inte om det nya receptet på förpackningarna utan bara på sin Facebooksida. Där hade företaget också konkreta tips till föräldrar om hur att bäst hantera övergången till den nya sammansättningen.

– Blanda det gamla receptet med den nya från början för att vänja deras magar skrev de. Men om ingen vet att det är ett nytt recept, hur ska de då veta att man ska blanda?, undrar Mimmi Kahlin Vlahov.

Texten uppdateras

Sempers ursäkt:


Semper har bland annat sagt att de inte har informerat om det nya receptet på sina förpackningar eftersom att de inte har fått göra det enligt lag.

Men så här säger Konsumentverket om det:

I Lag (2013:1054) om marknadsföring av modersmjölksersättning och tillskottsnäring finns ett förbud mot marknadsföring av modersmjölksersättning. Förbudet gäller dock inte så kallad tillskottsnäring.

Utifrån denna lagstiftning, som Konsumentverket har tillsyn över, kan vi inte se något hinder för att skriva på förpackningarna att de innehåller ett nytt recept. Det gäller båda modersmjölkersättning och tillskottsersättning. 

Det är dock Livsmedelsverket som tillsammans med kommunerna som har tillsynen över märkning av livsmedel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".