Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Åklagaren: Delar inte domstolens bevisvärdering

Publicerat onsdag 26 november 2014 kl 15.35
Åklagare Åse Schoultz om friande tjuvjaktsdom
(3:07 min)
Rättegång om tjuvjakt på varg inleds idag
Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg.

Idag kom domen i det uppmärksammade målet där fem män åtalats för misstänkt tjuvjakt på varg i norra dalarna. Alla fem männen frias. Jag delar inte domstolens bevisvärdering, jag kommer klaga på det här, säger åklagaren Åse Schoultz.

De fem männen har hela tiden nekat till brott och sa att dom var ute i markerna för att förbereda jakt på bäver. Och bevisen som åklagaren Åse Schoulz lade fram i rätten i Mora räcker inte för att bevisa att dom höll på med något annat, anser tingsrätten.

– Jag anser att jag har tillräckligt på fötterna för en fällande dom, menar Åse Schoultz.

Åklagaren har lagt ihop ett antal händelser och med dom som stöd  beskrivit ett händelseförlopp: att männen har spårat och förföljt varg och sen förflyttat sig i skogen så att de skulle ha möjlighet att skjuta.

Tingsrätten skriver att åklagarens beskrivna händelseförlopp verkar sammanhängande och logiskt, men anser inte att händelserna går att knyta till de tilltalade eller någon av dem.

En av männen körde skoter i ett område under flera dagar. Färdvägen talar för att det kan ha varit i syfte att ringa in varg, anser rätten. Men de omständigheterna är inte tillräckliga för en fällande dom mot honom.

Männens historia om bäverjakt är, skriver tingsrätten, inte heller den i sig så osannolik att den kan lämnas helt utan avseende.

Av de här omständigheterna drar tingsrätten slutsatsen att det inte kan anses vara styrkt att männen hade i syfte att döda eller skada varg när dom var ute i skogarna. Och därmed frikänns dom.

– Jag kommer klaga på det här, säger Scoultz.

Hon har tre veckor på sig att överklaga domen och räknar med att få in ett överklagande nästa vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".