Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Politiker lovar: Inga hemlösa under Borlänges broar från måndag

Publicerat torsdag 27 november 2014 kl 05.15
Kenneth Persson (S): "Jag har lovat att vi ska inte ha nån boende ute när vintern börjar, det vill säga nästa månad"
(4:34 min)
Pär Jerfström, chef för bildningssektorn (inklusive individ- och familjeomsorgen) i Borlänge, Paulina Karlsen, chef inom sociala sektorn i Borlänge, Kenneth Persson (S), ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden i Borlänge.
1 av 2
Akuta insatser krävs för de hemlösa som sover under Borlänges broar. Men vilka åtgärder som behövs på längre sikt för att säkerställa att alla Borlängebor har någonstans att bo, är ännu oklart. Kommunen ska komma fram till det under vintern, säger Paulina Karlsen och Pär Jerfström, som arbetar i kommunen, samt politikern Kenneth Persson (S). Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg/Sveriges Radio Dalarna
Yvonne Svartz, Borlänge, på väg ur hemlöshet.
2 av 2
Yvonne Svartz ryser när hon tänker tillbaka på åren som hemlös. Nu har hon bott på Bostället i Borlänge i ett år. - Det här stället har varit min räddning, säger hon. Foto: Salam Abu Iseifan/Sveriges Radio Dalarna

Nu ska Borlänge kommun bli bättre på att hjälpa de hemlösa. De som sover utomhus ska få tak över huvudet senast på måndag, första december. Det lovar socialdemokraten Kenneth Persson.

– Jag har lovat att vi ska inte ha någon boende ute i en sån här situation innan vintern börjar, det vill säga nästa månad. Jag vet att vi klarar av det, säger han.

Kenneth Persson är ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden i Borlänge och går nu ut med att kommunen ska ta krafttag för att råda bot på hemlösheten i kommunen. Det gäller inte enbart i akuta fall, som för dem som sover under Borlänges broar, utan också i förebyggande syfte.

De som arbetar i kommunen ska samarbeta mer med varandra och andra berörda för att tidigare än i dag kunna fånga upp personer som riskerar att bli vräkta.

– Vi behöver göra en analys och förtydliga: Vad? Vem? När? Hur? Och, framför allt, vem som ska ansvara för vad, säger Paulina Karlsen, chef för biståndshandläggning inom sociala sektorn i Borlänge.

En som vet hur det är att vara hemlös, det är Yvonne Svartz.

Hon bor i dag på boendet Bostället i Borlänge men tidigare, när hon hade problem med missbruk, levde hon på gatan under två års tid. Hon ryser när hon tänker tillbaka på hur hon tillbringade nätterna då.

– Ibland i hissar. Ibland fick jag sova hos mina syskon.

Var det alltid en kamp att hitta någonstans att bo?

– Javisst, och det var tröttsamt.

Även om Yvonne i dag har tak över huvudet, så finns andra som är utan. Kenneth Persson (S) utesluter inte att Borlänge kommun på sikt kan behöva bygga nya bostäder för att lösa hemlösheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".