Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Forskare kritiserar den svenska vargpolitiken

Publicerat torsdag 18 december 2014 kl 07.02
Tre vargar
Foto: Jonas Ekstromer/TT.

Återigen riktar rovdjursforskaren Guillaume Chapron kritik mot den svenska vargpolitiken.

I den vetenskapliga tidskriften Natur skriver Guillaume Chapron att den kommande vargjakten i Sverige inte kan motiveras på saklig grund och att förra regeringen missbrukade vetenskapliga rön för att driva igenom jakten. 

– Om Sverige kommer undan med detta är risken stor att andra länder följer efter. Det skulle vara en svart dag för den biologiska mångfalden i Europa, säger Guillaume Chapron, docent vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). 

Han har även tidigare kritiserat den förra regeringens strävan att få till en licensjakt på varg. Den här vintern ser det ut som om jakten blir av och i så fall kommer jägarna att få skjuta 44 vargar i tre län, bland annat Dalarna. 

Hårdast kritik riktar han nu mot påståendet att den svenska vargstammen uppnått så kallad gynnsam bevarandestatus. 

Han menar att hans egna resultat förvrängts. År 2012 gjorde han, på regeringens uppdrag, en analys över hur stor risken är för att vargstammen ska dö ut och det minimala antalet vargar som krävs för att den ska anses livskraftig. 

Chapron påpekar att detta är ett helt annat mått än gynnsam bevarandestatus. Ändå, säger han, använde regeringen hans data för att hävda att vargstammen uppnått det sistnämnda.

– Sverige ignorerar fullständigt EU:s art- och habitatdirektiv, säger Chapron. 

Men det finns forskare som anser att han har fel. En av dem är Olof Liberg, före detta koordinator för den skandinaviska vargforskningen. 

– Guillaume övertolkar betydelsen av den studie han själv deltog i. Han glömmer också de framgångar vi haft när det gäller den svenska vargstammen. Det är dessutom ett faktum att begreppet gynnsam bevarandestatus aldrig blivit exakt definierat, säger han.

Förra miljöministern Lena Ek var delvis ansvarig för de beslut som Chapron kritiserar. Hon avfärdar kritiken:

– Regeringen lägger sig aldrig i enskilda forskningsresultat. Bedömningen vi gjorde byggde inte bara på en enda rapport, utan på ett 30-tal. Det var utifrån alla dessa som vi gjorde bedömningen att vargen uppnått gynnsam bevarandestatus, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".