Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P4 DALARNA BLOGGAR

Det blir inte alltid som man trott...

Publicerat måndag 29 december 2014 kl 10.34
Lena.Maria Busk
Selfie av Lena.Maria Busk.

Efter nyheten på annandagen om att extravalet inte blir av, så reflekterar nyhetsredaktionens Lena-Maria Busk om det oförutsägbara, överraskningarna och hur det inte alltid blir som man trott. Som den där gången när hon utlöste larmsystemet på ett varhus med sin sändarutrustning...

Följ kanalbloggen där våra medarbetare bloggar om högt och lågt. I nästa inlägg i bloggen kan du läsa vår tillförordnade kanalchef Hans-Olof Sundins reflektioner kring valet som ställdes in.

Det blir inget extraval i mars. Och vi i medierna som redan hade börjat förbereda oss, börjat ställa in oss på nya debatter, politikerutfrågningar och valvaka. Det finns de som tycker att den överraskande vändningen i svensk politik var rolig, enbart av den anledningen att den knäppte medierna på näsan. "Det här hade ni inte räknat med, ha, ha!"

Onekligen är det så att vi, lite förvirrade, måste tänka om nu.

Jag kan också ibland tycka att medierna har ett lite överdrivet behov av att "ligga steget före", veta vad som gäller, ha kontroll, veta bäst…

Men det är motsägelsefullt. För samtidigt måste vi alltid vara totalt flexibla. Vara beredda på vad som helst, ändra allt i sista minuten. Överraskningar är ju den bästa dramaturgin, förutsägbarhet, den sämsta.

Men det ska helst ändå vara någorlunda förutsägbara vändningar, att bli totalt överrumplad och känna att saker glider en ur händerna skapar en nästan skamfylld osäkerhet.

Jag minns när jag en gång noga planerat ett direktsänt inslag från hissen på varuhuset i Falun, jag skulle helt enkelt följa med kunder när de åkte mellan varuhusets våningar. Hissar är ett speciellt slags rum där spännande möten kan uppstå, tyckte jag.

Det jag inte hade räknat med var att min sändarutrustning skulle utlösa varuhusets larmsystem. Varuhuschefen och säkerhetsansvarige dök upp. Och brandkåren! Inget litet gäng utan det såg ut att vara stans hela räddningsstyrka!

Jag fick panik förstås, inget hade ju gått som jag tänkt mig och vad skulle jag göra nu? Det hela kändes oerhört pinsamt och jag ville helst sjunka genom jorden.

Det blev något helt annat än planerat, det blev istället intervjuer med brandmän som fått ett larm från stans varuhus! Det blev betydligt mer dramatik än vad som var tänkt men jag tror att det också blev lite bättre!

Det blir inte alltid som man trott. Ibland tänker jag att vi, med alla möjligheter vi har idag, vill kontrollera allt så minutiöst, från att räkna stegen på träningsrundan till att …men att tappa fattningen tränar vi kanske inte så mycket på. När allt ställs på ända, när svaren inte infinner sig direkt, när hjärnan känns om en torktumlare. Då blir det jobbigt!

Inte bara svensk politik utan också medierna befinner sig i en enda stor torktumlare just nu, i en omformning som är svår att överblicka. Det är jobbigt men det går inte att förhindra. Tänka nytt. Det kommer man inte ifrån! Bryta mönster. Det måste man!.

Politiken brukar vara hyfsat förutsägbar. Inte den här gången!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".