Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Gratinerade pastarullar med lax och spenat

Publicerat onsdag 7 januari 2015 kl 08.27
Gratinerade Pastarullar med lax och spenat samt persilja/citronolja. Foto: Sara Nyström
Gratinerade Pastarullar med lax och spenat samt persilja/citronolja. Foto: Sara Nyström

Efter julskinka och nyårspiff går vi tillbaka till vardagen igen. Och något som passar väldigt många är pasta. I dag lagar Sara Nyström en fräsch middag med pasta och lax i P4 Dalarna Förmiddag.

Lyssna efter klockan 11:30.

Gratinerade Pastarullar med lax och spenat samt persilja/citronolja

Till 10 st pastarullar 

250 gr färsk lax

100 gr färsk bladspenat

125 gr mozzarella

10 st färska lasagneplattor

1 msk olivolja

Salt och svartpeppar 

25 gr smör

0,5 dl vetemjöl

2,5 dl vitt vin

2 dl mjölk

1 dl grädde

2 stänk med cayennepeppar

1 msk citronsaft

Salt

1 hel kruka med persilja

1 färsk citron, skal+saft

1 dl mild olivolja

1 hel vitlöksklyfta

Salt och svartpeppar 

Börja med att skära laxen i 10 tunna skivor på längden, ca 0,5 cm. Dela även upp mozzarellan i 10 skivor. Fräs sedan den färska spenaten i olivoljan någon minut, bara så den mjuknar. Lägg upp lasagneplattorna på en skärbräda och lägg på en skiva lax på kanten av plattan, sedan lite spenat på och fördela även mozzarellan så den täcker laxen, krydda sedan med svartpeppar och salt. Rulla ihop lasagneplattorna till rullar och lägg dem i en ugnsfast form.

Smält smöret i en kastrull och vispa ner vetemjölet, tillsätt det vita vinet och var noga med att vispa hela tiden. Detta kommer tjockna väldigt fort och då är det bara att tillsätta mjölken och grädden. Vispa medan såsen kokar upp, sänk plattan och låt den sedan sjuda i 5 minuter, men var noga med att vispa under tiden så den inte bränns fast i kastrullen.
Smaka sedan av med cayennepeppar, citronsaft och salt. Häll såsen över pastarullarna och gratinera dem i ugnen på 200 grader i 20 minuter.

Tag bort stjälkarna på persiljan och lägg resten av persiljan i en bunke tillsammans med olivoljan, vitlöken och rivet skal från 1 citron + citronsaften. Mixa med en stavmixer så den mixas till en slät grön olja, smaka av med salt och svartpeppar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".