Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Jägareförbundet överklagar den stoppade licensjakten på varg

Publicerat lördag 10 januari 2015 kl 11.37
Tre vargar
Foto: Jonas Ekstromer/Scanpix.

Jägareförbundet överklagade sent på fredagseftermiddagen beslutet att stoppa licensjakten på varg i Värmland och Örebro län. Men Kammarrätten kan fatta ett beslut i frågan tidigast i början av nästa vecka.

- Vi hinner inte handlägga ärendet under fredagen. Och under lördag-söndag är ingen i tjänst så planen är att vi ska kunna ta upp frågan omgående efter helgen, säger Emma Annelund, kammarrättsfiskal vid Kammarrätten i Göteborg.

Det var förvaltningsrätten i Karlstad som i sista stund stoppade den jakt på 24 vargar i Värmland och tolv i Örebro län som skulle inledas på fredagsmorgonen. Ett beslut som rört om ordentligt bland vargkänslorna.

En manifestation i protest mot beslutet samlade drygt 500 personer, många med sina jakthundar, på Stora Torget i Karlstad.

- Klart att man hade hoppats på fler men med tanke på att vi drog ihop det här på mindre än ett dygn får jag vara nöjd. det blev i alla fall en direkt markering mot beslutet, säger initiativtagaren Sofia Rockmyr, 27-årig jägare från Kil, till TT.

I sin överklagan yrkar Jägareförbundet att förvaltningsrättens beslut omedelbart undanröjs och skriver bland annat att det är anmärkningsvärt att rätten agerar EU-domstol och "sätter sig över svenska lagar och förordningar".

För en tid sedan ändrades beslutsgången för vargärenden. Tidigare har Naturvårdsverket fattat beslut om licensjakt och då har det kunnat överklagas till förvaltningsrätten. Nyordningen innebär att Naturvårdsverkets delegerat de här frågorna till länsstyrelsenivå. Samtidigt har en bestämmelse införts i jaktförordningen som säger att länsstyrelsernas beslut kan överklagas till Naturvårdsverket men inte vidare. Därmed är verket sista instans och frågan bedöms inte i någon domstol.

Det är detta överklagandeförbud som införts i jaktförordningen som överklagats av flera föreningar bland annat Världsnaturfonden.

Förvaltningsrätten anser i sitt beslut att stoppa licensjakten (inhibition) att det finns skäl att undersöka om nyordningen är i samklang med EU-direktiv.

Inhibitionsbeslutet har förutom av Jägareförbundet också överklagats till kammarrätten av en privatperson i Värmland som kallar förvaltningsrätten en "pajasmyndighet". Sofia Rockmyr tror dock inte att överklagandena hjälper.

- Jag hoppas men tror inte på det. Det kommer säkert att förhalas tills det är för sent för jakt.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".