Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Länsstyrelsen förbereder för nytt beslut om licensjakt på varg

Publicerat torsdag 15 januari 2015 kl 15.47
Stig-Åke Svensson på länsstyrelsen: "Kan fatta likartat beslut som i Värmland och Örebro"
(2:05 min)
Länsstyrelsen Dalarna
Foto: Linda Zinderland.

Nu förbereder Länsstyrelsen Dalarna för ett nytt beslut om licensjakt på varg i Dalarna. Jakten blev tidigare stoppad av Naturvårdsverket och nu arbetar länsstyrelsen med att bereda ett nytt som bättre motiverar licensjakt i länet.

Klockan 16:20 kom beslutet att kammarrätten i Göteborg hävt ett tidigare beslut i förvaltningsrätten. Därmed kan vargjakten inledas i Örebro och Värmland.

– Vi förbereder det utifrån att kammarrätten i Göteborg skulle komma fram till att man kan börja jaga i Värmland och Örebro, och då vet ju vi att vi kan fatta ett likartat beslut i vårat län, säger Stig-Åke Svensson på Länsstyrelsen Dalarna.

– Det man skulle göra är att bygga upp beslutsargumenationen precis som i Värmland och Örebro.

– Syftet med jakten skulle vara att minska koncentrationen av varg i de områden som är tätast, det är en av kriterierna, säger Stig-Åke Svensson.

I slutet av förra vintern fanns cirka 370 vargar i Sverige. Nu finns förmodligen fler än 400, med fjolårets ungar. En stor del av stammen, cirka 175 vargar, finns i Värmland. Därefter följer Dalarna och Örebro län med uppemot 80 respektive 70 vargar.

I dessa tre län gav länsstyrelserna klartecken för licensjakt på sammanlagt 44 vargar.

Besluten överklagades till Naturvårdsverket, som stoppade jakten i Dalarna, men gav klartecken i de två andra länen.

Klartecknet som gavs till licensjakt i Värmland och Örebro län stoppades i sista stund av förvaltningsrätten i Karlstad.

Förvaltningsrätten ansåg i sitt inhibitionsbeslut att det fanns skäl att undersöka om en ändrad beslutsgång för vargärenden, som bland annat gäller möjligheten att överklaga, är i samklang med EU-direktiv.

Inhibitionsbeslutet överklagades av bland andra Jägareförbundet till kammarrätten i Göteborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".