Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
VI GRANSKAR SKID-VM 2015

Spelet bakom skid-VM: Kommunen kan ha brutit mot lagen

Uppdaterat torsdag 4 februari 2016 kl 16.43
Publicerat måndag 19 januari 2015 kl 04.00
Expert: "Det är inte lagligt"
(5:27 min)
cektura fakturor
1 av 7
Fakturor från bolaget Vectura som VM-bolaget skickat vidare till Falu kommun som betalt dem.
mail från von Holst
2 av 7
Mail från Sven von Holst till bland annat Jonny Gahnshag och Dan Nygren.
Mail från Sven von Holst till bland annat Jonny Gahnshag.
3 av 7
Mail från Sven von Holst till bland annat Jonny Gahnshag.
Sven von Holst
4 av 7
Sven von Holst, VM-general. Foto: TT.
Jonny Gahnshag
5 av 7
Jonny Gahnshag (S). Foto: Eva Rehnström.
Dan Nygren kommundirektör i Falun. Foto: Eva Larsen/Sveriges Radio.
6 av 7
Dan Nygren kommundirektör i Falun. Foto: Eva Larsen/Sveriges Radio.
Lugnet
7 av 7
Foto: Anna Lindgren.

Inför skid-VM i Falun, som inleds om en månad, har anläggningarna på Lugnet rustats upp för hundratals miljoner skattekronor. P4 Dalarna kan nu avslöja de tveksamma turerna bakom kulisserna, bland annat att kommunen kringgått lagen när arenan byggts.

Andrea Sundstrand, docent vid Stockholms universitet, är expert på offentliga upphandlingar.

– Dom har agerat i strid med lagen om offentlig upphandling. Genom att inte ge andra företag möjligen att vara med och konkurrera. Vilket kanske hade sparat åtskilliga hundra tusen kronor åt kommuninvånare i Falun. Dom pengarna hade man ju kunnat använda på andra sätt och det är ju därför det är så tråkigt när det blir så här, säger Andrea Sundstrand.

2011 bildades VM-bolaget, Skid-VM i Falun 2015 AB, med uppdraget att förbereda och genomföra skid-VM i Falun.

Falu kommun ägde hälften och Svenska Skidförbundet hälften. Men bara ett år senare väljer man att ta in Svenska Skidspelen in som delägare vilket innebar att kommunen inte längre var majoritetsägare. Så här säger det socialdemokratiska kommunalrådet Jonny Gahnshag om skälet till att en tredje part togs in.

– Det var ju en viktig markering att dom aktiva föreningarna som stått bakom världscuptävlingar och även VM-ansökan ska få finnas med på ett naturligt sätt. Så det var det enkla skälet till att dom kom in, säger Jonny Gahnshag.

Men enligt vd:n Sven von Holst berodde det på helt andra orsaker. Så här skrev han i ett mejl till Jonny Gahnshag som P4 Dalarna tagit del av:

Dessutom så kan vi bli skyldiga att följa upphandlingslagen. Den har vi velat få bort och det var därför vi tog in Svenska Skidspelen i VM-bolaget.

– Jag förnekar inte alls att så har varit fallet, det var ett uttryck för den frustration som jag upplevde att det var som ledare av det här projektet. Vi måste få jobba på ett mycket effektivare sätt än att alltid gå via den offentliga upphandlingen. Det var ett utav skälen ett annat är att det har ju varit en viktig betydande organisation, med x-antal funktionärer som vi också behöver ha, säger Sven von Holst när vi frågar honom om det här nu.

Falu kommun och VM-bolaget har kommit överens om att kommunen ska bekosta de permanenta anläggningarna på Lugnets skidstadion inför VM.

Vi kan nu dessutom avslöja att kommunen kan ha brutit mot lagen upprepade gånger när arenan byggdes eftersom dom låtit VM-bolaget köpa saker som kommunen bekostar och på så sätt kringått upphandlingslagen.

De flesta fallen gäller byggledningstjänster på Lugnets skidstadion. Men även när det gäller ett vindnät som ska hyras in under VM, för omkring 2,5 miljoner kronor, har kommunen och VM-bolaget kommit överens om ett liknande upplägg. Så här beskriver Sven von Holst det i ett mejl:

När det gäller vindnätet 2015 tar Falu kommun dessa kostnader helt och hållet. VM gör dock upphandlingen enligt föreslagen modell. Denna summa regleras efter VM då summan dras från de 10 MSEK VM skall ersätta FK med.

Både kommunchefen Dan Nygren och Sven von Holst medger att det är den överenskommelsen som finns nu mellan kommunen och VM-bolaget.

Dan Nygren hävdar att det här upplägget inte bryter mot lagen. Experten Andrea Sundstrand gör en annan bedömning.

– Det här är ju ett sätt att kringgå lagen, och det är inte lagligt att göra så. När det är kommunen som betalar för hela nätet då ska det upphandlas. Då kan man inte låta någon annan göra upphandlingen och sen betala, för det skulle ju varit alldeles för lätt att då kringgå lagstiftningen. Då skulle man ju kunna göra så jämt. Då skulle man ju kunna låta något privat bolag göra alla upphandlingar åt kommunen och kommunen bara betalar, och så säger man - titta det var inte vi som gjorde upphandlingen - alltså det går bara inte, säger Andrea Sundstrand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".