Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny metod i Sverige - nu kan könsstympade återställas

Publicerat onsdag 21 januari 2015 kl 09.09
"De känner sig hela, de känner sig återställda"
(1:49 min)
Hannes Sigurjónsson är läkeren som studerat klitorisrekonstruktion i Amsterdam. Han har gjort en första lyckad operation vid Karolinska Universitetssjukhuset i Solna. Foto: Jenny Hallberg, Radio Sweden.
Hannes Sigurjónsson är läkaren som studerat klitorisrekonstruktion i Amsterdam. Han har gjort en första lyckad operation vid Karolinska Universitetssjukhuset i Solna. Foto: Jenny Hallberg, Radio Sweden.

För första gången i Sverige kan nu könsstympade kvinnor få sitt underliv återskapat. En lyckad operation har gjorts och tre står nu på tur för operation.

– I de studier som finns har man kunnat påvisa mindre smärta, bättre förmåga att få orgasm, men också att de känner sig hela, att de känner sig återställda, säger Hannes Sigurjónsson, ST-läkare vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna och den förste läkaren att utföra ingreppet i Sverige.

Metoden med klitorisrekonstruktion utvecklades i Frankrike för några år sedan. Där har redan 5000 operationer gjorts på könsstympade kvinnor, med goda resultat. 98 procent har uppgett minskad smärta och bättre förmåga att få orgasm, i de första studierna. Och det oavsett vilken typ av könsstympning kvinnan utsatts för, eftersom det aldrig går att skära bort hela klitoris finns det alltid en del kvar att lyfta fram, säger Hannes Sigurjónsson.

– Vid könsstympning skär man inte bort hela klitoris, det är ett långt organ och det är bara främsta delen som skärs bort. Den djupare delen döljs av blygdbenet.

Hur stort intresset kommer att bli i Sverige är idag svårt att avgöra. Hannes Sigurjónsson har redan gjort en lyckad operation, innan metoden lanserats, och nu väntar ytterligare tre kvinnor på operation. Khadra Seerar, som själv är könsstympad, har inga fysiska besvär idag, men hon känner flera som vill göra operationen.

– När vi sitter och pratar om det, jag och mina väninnor, så är alla positiva till det och jag känner jättemånga som är redo att få träffa den här läkaren och göra undersökningarna och se hur stor chansen är att de också kan få operationen.

Hon tycker att det är viktigt att möjligheten finns, att det är en viktig markering, att samhället ger kvinnan tillbaka det som tagits ifrån henne; makten över hennes egen sexualitet.

– Det är också ett sätt att göra ett statement, att här återbygger vi, här ger vi tillbaka den saken som är i fokus, för det är klitoris som är i fokus, men här försöker vi återskapa det, här ger vi tillbaka den makten, säger Khadra Seerar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".