Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Shepherds Pie på tallriken

Publicerat onsdag 4 februari 2015 kl 09.07
Shepherds Pie. Foto: Sara Nyström
Shepherds Pie. Foto: Sara Nyström

På temat köttfärs skapar kocken Sara Nyström en rätt som kanske inte dyker upp på svenska matbord så ofta. Med smaker från den engelska landsbygden bjuder hon i dag på Shepherds Pie.

Lyssna på P4 Dalarna Förmiddag efter klockan 11:30!

400 gr nötfärs

1 gul lök

2 morötter

3 vitlöksklyftor

3 msk tomatpuré

3 msk koncentrerad kalvfond

2 msk vitvins vinäger

1/2 msk malen kryddpeppar

2 lagerblad

1 msk smör

2 dl vatten

Salt och svartpeppar

700 gr "mjölig"potatis

2 dl crème fraiche

25 gr smör

2 hela ägg

Salt 

Börja med att skala och koka upp potatisen i lättsaltat vatten, när den är genomkokt häll av vattnet och blanda i crème fraichen, smöret och äggen och stöt den slät med hjälp av en ballongvisp.
Smaka av med salt och ställ åt sidan. Bryn köttfärsen med smöret i en het stekpanna, skala och grovriv morötterna och finhacka löken och tillsätt dessa i färsen. Pressa ner vitlöken och fräs i 1 minut. Blanda sedan i tomatpurén, kalvfonden, vinägern, kryddpepparen, lagerblad och vattnet.

Låt det koka ihop i 10 minuter och smaka sedan av med salt och svartpeppar. Häll upp färsen i en pajform och jämna till, häll sedan över potatispurén och grädda av det hela på 200 grader i 25 minuter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".