Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sara är ute i god tid med adventstårtan

Publicerat onsdag 18 november 2015 kl 08.17
Adventstårta foto: Sveriges Radio
Adventstårta foto: Sveriges Radio

Vår kock Sara Nyström tycker om att vara ute i god tid och hjälper dig den här veckan med vad som skall serveras på första advent eller andra, tredje eller fjärde. Faller den dig i smaken så kanske det blir varje vecka?

Tårtbotten: 4 ägg

                 3,5 dl socker

                 0,5 gr saffran

                 1 msk vaniljsocker

                 2 dl mjölk

                 4 dl mjöl

                 1 krm salt

                 4 tsk bakpulver

Börja med och vispa upp ägg och socker tillsammans med saffranet till en riktigt pösigt smet.

Vänd sedan ner mjöl, vaniljsocker, salt och bakpulver, blanda ihop hastigt och tillsätt mjölken.

Smörj och bröa en rund bakform ( 24 cm i diameter ) med lite smör och sedan lite ströbröd.

Häll över saffranssmeten och grädda av i ugnen på 175 grader i 40 minuter, testa med en sticka så den har bakats klar. Låt den sedan svalna helt i formen och låt den gärna stå plastad i en dag.

Det blir enklare och dela på den om den får stå till sig lite. Skär sedan upp tårtbotten i 3 delar

Färskost och hallonfyllning: 400 gr neutral färskost

                                            2 msk honung

                                            250 gr hela hallon

Blanda färskosten och honungen. Lägg upp en tårtbotten på ett fat och bred på hälften av färskosten i ett jämnt lager och strö sedan på hälften av hallonen, lägg på en tårtbotten över och gör likadant igen. Resten av färskosten i ett jämnt lager och sedan hallonen som är kvar, sedan den sista tårtbotten som ett lock på toppen, tryck lite lätt så det inte blir luft mellan lagren.

Koka sedan ordning kanelkolan...

Kanelkola: 2 dl grädde

                 1 dl ljussirap

                 1 dl socker

                 2 tsk vaniljsocker

                 2 tsk kanel

                 1 krm salt

 

Blanda grädden, sirapen, sockret, salt och vaniljsockret i en kastrull och blanda ihop med en visp. Koka upp gräddblandningen under omrörning på medelhög värme i 5 minuter, tillsätt då kanelen och låt kolan sjuda vidare i 2 minuter till. Tag av och låt den svalna tills den har uppnått fingertemperatur, 37 grader. Häll sedan över kolan på toppen av tårtan och låt den stelna. Dekorera sedan sidorna av tårtan med vispad grädde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".