Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Svårt hinna med vidareutbildning kring de utsatta barn de ska hjälpa

Publicerat måndag 30 november 2015 kl 06.00
"Få se hur gammal jag är när jag är färdig."
(1:28 min)
Linda Janols, familjebehandlare och Monika Ehrin, socialsekreterare i Ludvika kommun. Foto: Lena-Maria Busk SR Dalarna
Linda Janols, familjebehandlare och Monika Ehrin, socialsekreterare i Ludvika kommun. Foto: Lena-Maria Busk SR Dalarna

Personal på socialförvaltningarna erbjuds skräddarsydd utbildning vid Högskolan Dalarna för att lära sig mer om barns behov. Men de har svårt att fullfölja utbildningen, eftersom belastningen med akuta ärenden som rör barn är så hög.

Många barn i Sverige har genom åren farit väldigt illa i fosterhem och på institutioner. Det visar inte minst två statliga utredningar som gjorts.

För att barn och ungdomar som tas omhand och placeras idag ska få det bättre inleddes 2013 en nationell satsning på regeringens uppdrag. Med hjälp av den var Högskolan Dalarna först i landet med en skräddarsydd, akademisk vidareutbildning för socialsekreterare med fokus på barn.

- Den här utbildningen är jätteviktig, den ger oss redskap för hur vi ska bemöta barn, fatta rätta beslut och följa upp placeringar, säger Linda Janols och Monika Ehrin på individ och familjeomsorgen i Ludvika kommun.

De är några av de få som fortfarande försöker fullfölja distansutbildningen på Högskolan Dalarna. Fyra arbetstimmar i veckan får de till att plugga men de har ändå svårt att hinna med när trycket är stort och högen av barnärenden växer. När de planerat att plugga kan ett akut barnärende dyka upp som måste gå före.

-Det känns tråkigt, när man ger sig in i något sådant här vill man ju göra det bra, säger Monika Ehrin.

Kanske hade det varit lättare om de varit tvungna att åka till högskolan och inte läsa på distans, tror Monika o Linda. Nu har de iallafall kommit halvvägs i studierna och tar ibland luncher, kvällar och helger till hjälp. Båda vill verkligen fullfölja utbildningen.

- Få se hur gammal jag är när jag är färdig, säger Linda Janols.

Samtidigt får de inte mindre att göra.

-Nej, det är hög belastning konstant, konstaterar Monika Ehrin.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".