Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Verksamhetschefen: Initiativet ligger hos Barndiabeteskampen

Publicerat lördag 28 november 2015 kl 07.30
Anna Olivecrona: "Bollen är definitivt hos föräldrarna"
(2:29 min)
Bilden visar Anna Olivecrona, som är chef för barn- och ungdomsmedicin vid Falu lasarett.
1 av 2
-- Vi och föräldrarna i Barndiabeteskampen strävar åt samma håll, säger Anna Olivecrona, chef för barn- och ungdomsmedicin vid Falu lasarett. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg
Bilden visar en insulinpump.
2 av 2
Det finns stora skillnader i diabetesvården i landet. Dalarna är bland de bättre på vård till barn men sämre på vård till vuxna. Foto: Mark Zaleski/AP/TT

Vad blev det av den utlovade handlingsplanen för bättre diabetesvård i Dalarna? Det undrar företrädare för Barndiabeteskampen.

Vården för dem med diabetes är inte lika bra över hela Sverige.

– Vuxna typ 1-diabetiker i Dalarna löper avsevärt mycket högre risk att drabbas av allvarliga komplikationer än i andra län i landet, säger Richard Mårtensson.

Han och andra företrädare för Barndiabeteskampen hade i juni ett möte med landstingsledningen och blev då lovade en handlingsplan för bättre diabetesvård.

Men initiativet ligger hos Barndiabeteskampen, säger Anna Olivecrona, verksamhetschef för barn- och ungdomsmedicin i landstinget Dalarna.

– Vi kom överens om att de skulle ta kontakt med mig för ett möte, och det har de inte gjort än, och det är de medvetna om, säger Anna Olivecrona.

Hon bekräftar bilden av att Dalarna är sämre än andra landsting på vård till vuxna diabetiker men  säger att landstinget nu tagit fram ett vårdprogram för hur främst primärvården ska lägga upp besök och kontroller – inte minst av dem som har störst problem med sitt långtidsblodsocker.

När det gäller diabetesvård för barn, är Dalarna däremot bland de bättre i landet.

– Vi följer nationella riktlinjer för tekniska hjälpmedel och har bra med diabetessköterskor och diabetesläkare, säger Anna Olivecrona.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".