Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kön till förskolan svåraste skolbristen att åtgärda för Borlänge

Publicerat fredag 27 november 2015 kl 16.06
Mari Jonsson (S) om den långa förskolekön: "Borlänge har vuxit enormt de sista åren, och vi har inte klarat av att bygga ikapp"
(3:24 min)
Bilden visar Mari Jonsson, socialdemokratisk ordförande för barn- och bildningsnämnden i Borlänge, och Nils Gossas, miljöpartist i arbetsmarknads- och socialnämnden i Borlänge.
-- Skolinspektionens förelägganden var inga större överraskningar, säger Mari Jonsson (S), ordförande för barn- och bildningsnämnden, och Nils Gossas (MP), vice ordförande för arbetsmarknads- och socialnämnden i Borlänge. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg

Av de många brister som Skolinspektionen hittat inom Borlänge kommuns skolverksamhet, så är det som är svårast att rätta till de långa köerna till förskolan. Det säger ansvarig politiker: Mari Jonsson (S).

Skolinspektionen har granskat Borlänge kommuns skolverksamhet och har hittat brister inom allt från förskola och fritids till gymnasium och vuxenutbildning.

En av bristerna är att Borlänge inte klarar av att erbjuda alla barn plats på förskolan inom fyra månader. Det beror främst på att Borlänge har vuxit snabbt men också på lokalbrist, säger Mari Jonsson (S), ordförande för barn- och bildningsnämnden.

– Det här är förstås väldigt ansträngt, framför allt för de Borlängebor som inte kan komma tillbaka till sitt arbete, säger hon.

En annan brist är att alla elever inte får studiehandledning på sitt modersmål. Här ger Skolinspektionen Borlänge kommun ett helt år på sig att rätta till bristerna.

– Vi har väldigt mycket nyanlända som har stort behov. Vi har studiehandledare anställda men det räcker inte. Därför är jag tacksam över att Skolinspektionen ger oss ett år, säger Mari Jonsson.

När det gäller utbildning för vuxna, erbjuder inte Borlänge alla ämnen som de ska.

– Det kanske inte har uppfattats som att det här är så efterfrågat, säger Nils Gossas (MP), vice ordförande för arbetsmarknads- och socialnämnden.

Nu förelägger Skolinspektionen kommunen att rätta till alla brister inom skolverksamheten, senast under nästa år.

Vill du själv läsa besluten så hittar du dem på Skolinspektionens hemsida.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".