Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Just nu

Dalarna närmar sig miljömålen men når ändå inte ända fram

Publicerat tisdag 1 december 2015 kl 05.00
Magnus Eriksson, miljösamordnare: "Vi ska vara optimistiska och göra det vi kan"
(3:23 min)
En naturskog.
"Levande skogar" är ett mijömål som Dalarna inte kommer nå till år 2020. Foto: Anna Lindgren

Trots ett åtgärdsprogram så kommer Dalarna ändå inte nå riksdagens miljömål till 2020. Men det har blivit ett bättre samarbete i länet kring miljön, menar länsstyrelsens miljösamordnare.

När det stod klart att Dalarna inte skulle klara de 16 miljömål som riksdagen antagit till år 2020, så införde Länsstyrelsen Dalarna för några år sedan ett åtgärdsprogram som skulle löpa mellan 2013 och 2016.

Tanken var att miljöarbetet i länet skulle kunna följas bättre, men hur har det gått i kampen om att nå miljömålen? 

Enligt Magnus Eriksson, miljösamordnare på länsstyrelsen, så har det gått bra.

– Vi kommer närma oss målen med det miljöarbetet vi gör och flera punkter med "nej" kommer kanske bli "nära" och kanske några fler punkter kommer att nås.

Men även om bättre miljösamarbeten mellan kommunerna har skapats under åtgärdsprogrammet - något som Magnus Eriksson menar är unikt i Sverige - så kvarstår faktumet att Dalarna fortfarande inte når alla miljömål till år 2020. 

Med fem år kvar till deadline så missas nästan alla. Försurningar av vattnet kommer inte längre kunna stoppas, storslagen fjällmiljö hotas och någon frisk luft kommer vi inte heller kunna lämna över till nästa generation.

Fast, trots den dystra rapporten, så menar Magnus Eriksson att man inte ska vara alldeles för nedslagen – för mycket har hänt.

–Vi ska vara optimistiska och göra det vi kan, för det går att nå en hållbar utveckling, säger han.

OM GENERATIONSMÅLET

Generationsmålet, som Riksdagen kallar det, är kanske snarare  16 problemområden, som Sverige ska ha löst till år 2020.

Det övergripande målet för miljöpolitiken är att till nästa generation lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen är lösta, utan att orsaka ökade miljö- och hälsoproblem utanför Sveriges gränser.

Det här målet antogs i slutet av 90-talet. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".