Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nu börjar vi att bygga julbordet

Publicerat onsdag 2 december 2015 kl 08.27
Laxpastej med sojabönor och saffransmajonäs samt grönkålscrisp foto: Sveriges Radio
Laxpastej med sojabönor och saffransmajonäs samt grönkålscrisp foto: Sveriges Radio

Vår kock Sara Nyström tar på sig bagarförklädet och gör en laxpastej som är som klippt och så småningom skuren för ditt julbord.

Till 1 brödform

500 gr färsk lax

2 vitlöksklyftor "pressade"

1 msk torkad ingefära

3 ägg

3 stänk med cayennepeppar

1 1/2 tsk salt

1 dl vitt vin

1 dl grädde

2 dl hela gröna sojabönor

2 msk rapsolja att smörja brödformen med

Mixa laxen i en matberedare med vitlöken, ingefäran, cayennepeppar och saltet tills den blir slät, tillsätt sedan ett ägg i taget och arbeta in dem i laxfärsen. Tillsätt sedan vinet och grädden i färsen och mixa ihop. Vänd sedan ner de hela sojabönorna, smörj en brödform med rapsoljan för att sedan stjälpa upp smeten och jämna till den så den blir slät och jämt fördelat i formen.

Grädda av i ugnen på 125 grader i ca 45 min tills pastejen har kommit upp i 60 grader i innertemperatur. Tag ut pastejen och låt den svalna i formen, plasta och låt den stå i kylen över natten. Tag fram och stjälp upp pastejen på en skärbräda dela den på hälften, plasta ordentligt och frys sedan.

 

Saffransmajonäs

2 dl majonäs

0,25 gr saffran

1/2 msk citron

1 pressad vitlöksklyfta

Zest från 1/2 citron

Salt och ett stänk cayennepeppar

Blanda allt i en skål och ställ sedan i kylen för att mogna till i minst 1 timme.


Grönkålscrisp

150 gr grönkål

2 msk olivolja

Salt

Tvätta och riv loss bladen från stjälkarna och låt dem torka mellan hushållspapper tills de är helt torra. Tag fram en ugnsplåt med ett bakplåtspapper och lägg över grönkålen, ringla över olivoljan och blanda ordentligt. Rosta av i ugnen på 175 grader i 10-15 minuter tills de har torkat helt, häll över på lite hushållspapper och salta. Låt det svalna helt och förvara sedan torrt.

Är även gott som lite tilltugg till soffhänget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".