Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Gammal lax blir lyx på nytt

Publicerat onsdag 9 december 2015 kl 08.18
Mellandagsrätt med lite rester på gravlaxen
Mellandagsrätt med lite rester på gravlaxen

För att slippa julstress så gäller det att planera. Vår kock Sara Nyström blickar redan nu fram emot mellandagarna och de eventuella resterna ifrån julbordet.

När man har myst i juldagarna på all god mat blir man lite sugen på något helt annat än köttbullar och prinskorv. Då passar denna snabba och lättlagade Laxpasta perfekt.

För 2 snabba portioner..

200 gr okokt fusilli

2 dl creme fraiche

0,5 dl vitt vin

10 cm finhackad purjolök

0,5 tsk ört salt

4 skivor gravlax

1 msk hackad dill

Citronklyftor och ruccola att servera till

Koka upp lättsaltat vatten för pastan och koka sedan enligt anvisningar på paketet.

Under tiden kokas creme fraiche, vin och purjolöken upp i en kastrull vid sidan om, sjud sedan på medelhög värme i 10 minuter. Smaka av med örtsaltet och den hackade dillen. Strimla gravlaxen tunt och blanda med precis på slutet innan pastasåsen skall serveras.

Får du julskinka över så kan du byta ut dill och gravlaxen mot
1 msk dijonsenap, 1 msk hackad persilja och 4 skivor julskinka finstrimlad.

Gott och snabbt!!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".