Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Falubaserade skogsbolag anklagas för prissamarbete

Uppdaterat måndag 14 december 2015 kl 10.45
Publicerat måndag 14 december 2015 kl 05.00
Skogsägare Sven-Erik Johansson: "De vill ju köpa så billigt som möjligt"
(2:01 min)
Stora Ensos flagga.
1 av 2
Foto: Stora Enso
Sven-Erik Johansson.
2 av 2
Sven-Erik Johansson, skogsägare i Hedemora. Foto: Robert Österlind

De falubaserade skogsföretagen Stora Enso Skog och Bergvik Skog anklagas för att samverka med varandra och andra skogsföretag för att hålla nere priserna på massaved i Dalarna. Skogsbolagen vägrar dock bemöta anklagelserna om ett prissamarbete.

Så här säger Sven-Erik Johansson som är skogsägare i Hedemora och ordförande för skogsägarorganisationen Mellanskogs skogsbruksområde i södra Dalarna:

- Det är ingenting som vi kan bevisa på något sätt, men vi kan säga att här i Mellansverige har vi ett lägre pris på massaveden än vad vi har i övriga delar av landet.

Men har ni uppfattat att priserna hålls nere av skogsindustrin då?

- Ja, jag menar, de vill ju köpa så billigt som möjligt.

Och ni har fått signaler om att flera aktörer håller nere priserna, bland annat Bergvik Skog?

- Ja, de är ju en del av aktörerna på marknaden och det är ju så att de är skogsägare men samtidigt ägda av skogsindustrin i mycket stor utsträckning.

Peter Lohmander, tidigare professor i skoglig företagsekonomi vid Sveriges lantbruksuniversitet, säger att prisnivåerna är ett tydligt tecken på att det finns en prissamverkan mellan skogsindustriföretagen.

- Och det tydligaste tecknet kanske på att det är väldigt troligt att det är på det här sättet, det är ju också om man tittar på vad som hände i Finland. För där blev de stora massaindustribolagen dömda för prissamverkan, säger han.

- Stora Enso var ett av de bolag som blev dömda i Finland och de har ju motsvarande verksamhet i Sverige. Situationen i Sverige och Finland när det gäller prisdifferensen är nästan identisk. Så det är ett väldigt tydligt tecken, anser Peter Lohmander.

Stora Enso Skogs verkställande direktör, Marin Holmgren, vill inte låta sig intervjuas om de här påståendena. Företagets pressansvarige Carl Norell meddelar per mail att man "inte kommenterar rykten och tillbakavisar anklagelserna".

Elisabet Salander Björklund, som är vd för Bergvik Skog svarar så här på frågan om det finns en prissamverkan:

- Jag vill inte uttala mig i frågan över huvud taget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".