Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Serveringstillstånden ökar – Malung-Sälen krogtätast

Publicerat lördag 2 januari 2016 kl 08.05
Branschjurist: "Alkoholen är en del i det totala utbudet"
(1:33 min)
Krogbesök. Foto Magnus Hjalmarson Neideman, Scanpix.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman, Scanpix.

Allt fler krogar och restauranger serverar alkohol i Dalarna. En undersökning som P4 Dalarna gjort visar att antalet serveringstillstånd har ökat med sju procent på sju år.

Stefan Lundin är chefsjurist på besöksnäringens branschorganisation Visita, och han säger att serveringen av alkohol är betydelsefull för flera restauranger.

– För många företag är serveringstillståndet en viktig del, där alkoholen är en del i det totala utbudet. Tittar vi tillbaka till 2005 så har knappt 2000 tillstånd kommit till. Under samma period har det tillkommit 5000 restauranger. På ett sätt borde det vara en större ökning, säger Lundin.

Att landets befolkning ökar är en naturlig orsak till att krogar och restauranger blir fler. Svenskens resvanor har också öppnat möjligheter för nya typer av restauranger från olika delar av världen att etablera sig.

En konsekvens av det är att serveringstillstånden för alkohol blivit fler.

Ulf Guttormsson arbetar som utredare på CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning.

– Man ökar därmed tillgängligheten till alkohol, vilket i sin tur kan leda till ökad konsumtion som i slutänden kan ge ökade skador av alkohol.

På branschorganisationen Visita ser man inte att restaurangnäringen skulle utgöra det stora hotet mot folkhälsan. Enligt Stefan Lundin så konsumeras bara 10 procent av försäljningen på krogen.

Och Lundin ser fördelar i att människor dricker i en miljö där det finns utbildad personal i närheten.

– Serveringstillstånd har den positiva effekten att servering sker i kontrollerade miljöer.

Men Ulf Guttormsson på CAN ser vidare risker:

– Problemen kan ju ske senare i gatumiljön, säger han.

Så krogtät är din kommun

Malung-Sälen 125
Älvdalen 235
Orsa 359
Leksand 381
Vansbro 478
Rättvik 489
Smedjebacken 765
Avesta 787
Hedemora 794
Mora 834
Falun 889
Borlänge 890
Säter 990
Ludvika 1001
Gagnef 1002

Sifforna anger hur många invånare det fanns per serveringstillstånd år 2014. Ju lägre siffra, desto fler krogar/restauranger per invånare i kommunen.

För att restauranger ska få servera alkohol krävsett serveringstillstånd från kommunen. Lagstiftningen regleras i alkohollagen. Varje näringsidkare som söker tillstånd måste gå igenom ett kunskapsprov för att få sälja alkohol.

Källor: SCB och Folkhälsomyndigheten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".