Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Våldtäkt mot män klaras sällan upp

Publicerat måndag 21 december 2015 kl 15.59
Advokat Catharina Wikner: "Det är en ord-mot-ord-situation""
(1:38 min)
Silhuetten av ett barn och en person som sitter ner i ett mörkt rum vid ett fönster. Foto: Scanpix.

Det är stora skillnader i uppklaringsstatistiken för våldtäkt mellan olika grupper, visar statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå. Och när det handlar om att få någon fälld för just våldtäkt, så handlar det mycket om robusta bevis, berättar advokat Catharina Wikner.

När den utsatta är under 15 år klaras över fyra av tio våldtäkter upp. I gruppen 15-17 år klaras drygt två av tio våldtäkter upp.

Minst andel våldtäkter som klaras upp gäller gruppen män över 18 år. I bara fem procent av fallen blir en gärningsman bunden till brottet.

Enligt Brå tyder skillnaderna mellan åldergrupperna på att bevisläget blir mer komplicerat när vuxna utsätts, och att vid ärenden med våldtäkt mot barn klaras ofta fler brott upp på en gång.

98 procent av de som misstänks är män. Bland dessa är nästan tre av tio personer mellan 15-20, en grupp som enligt Brå blivit större över tid.

–När det gäller våldtäkt är det sällan man har någon vittnesbevisning, någon som kan berätta vad som hänt. Det här ju en ord-mot-ord-situation. Och då måste det ju finnas någon form av robust bevisning. Det är ju ett väldigt allvarligt brott med minimistraff på två år, berättar advokat Catharina Wikner i Falun.

– Det är helt enkelt så att det är åklagaren ska bevisa att någon gjort sig skyldig till brott, det räcker inte att någon påstår sig blivit utsatt för brott. Man kan ha teknisk bevisning i olika avseenden. Men ytterst handlar det också om trovärdighet och tillförlitlighet. Det är inte jättesvårt att få någon dömd för våldtäkt, men jag kan förstå i den situationen när man inte berättar för någon, man duschar efteråt och tänker efter två veckor att, nu orkar jag inte längre, då blir det naturligtvis besvärligare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".