Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nu finns en riskplan för att hantera översvämningar i Dalarna

Publicerat tisdag 22 december 2015 kl 14.22
Eva-Karin Ljunglund, länsstyrelsen: "Översvämningar här kan få mycket stora konsekvenser"
(3:07 min)
Kläppens Camping i Sälen har drabbats av översvämning. Foto: Göran Eriksson
1 av 2
Kläppens Camping i Sälen har drabbats av översvämning. Foto: Göran Eriksson
Eva-Karin Ljunglund, Krisberedskapshandläggare på Länsstyrelsen Dalarna
2 av 2
Eva-Karin Ljunglund, Krisberedskapshandläggare på Länsstyrelsen Dalarna. Foto: Tobias Gruhs.

18 tätorter i landet är särskilt sårbara för översvämningar, det har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap - MSB - slagit fast. Tre av dem finns i Dalarna: Malung, Vansbro och Falun. Och nu har en plan tagits fram för hur man ska hantera en eventuell översvämning.

– Att de här tre orterna har blivit utvalda är att en översvämning här kan få mycket stora konsekvenser, säger Eva-Karin Ljunglund, Krisberedskapshandläggare på Länsstyrelsen Dalarna.

– Det bor och arbetar mycket människor i de områdena, och det finns en hel del viktig infrastruktur. Och det här innebär att orterna uppfyller de kriterier som man har gjort urvalet utifrån, säger hon.

Nu har länsstyrelsen tillsammans med kommunerna tagit fram en plan för hur man ska hantera risken för översvämningar.

– Det har tagit fram kartor över vilka områden som riskerar att översvämmas, och till vilka nivåer som vattnet kan förväntas stiga till. Och utifrån det här så har vi satt upp mål för att hantera översvämningsrisken, säger Eva-Karin Ljunglund.

Vilka åtgärder har ni kommit fram till?

– Ja i Vansbro till exempel har man planerat för en skyddsvall. Det kan också handla om beredskapsplaner, eller som här i Falun hur man ska använda sina portabla skyddsvallar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".