Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sara fixar snabbt och gott julgodis

Publicerat onsdag 23 december 2015 kl 09.19
Wienernougat, pepparkaks-klubbor och jordnötskaramelliserade popcorn
Wienernougat, pepparkaks-klubbor och jordnötskaramelliserade popcorn

Dan före dopparedan! Idag ska Kock-Sara slänga ihop tre supergoda julgodisar som passar utmärkt att både bjussa på och pyssla ihop hela familjen inför julafton. God jul! 

Wienernougat

250 gr nougat

150 gr mörk choklad

100 gr rostad flagad mandel

1/2 krm salt

Blanda nougat och choklad i en bunke och smält det på låg värme i ett vattenbad på spisen.

När sedan allt är smält blandas den rostade mandeln och saltet i. Plasta en form med ett mått på ca 15x10 cm med plastfilm för att sedan hälla ner chokladsmeten i formen. Ställ sedan in formen i kylen i minst 3 timmar tills den har stelnat.

Pepparkaks cakepops 16 st

200 gr mjuk pepparkaka

100 gr naturell färskost

200 gr vit choklad

Dekorationsströssel eller kokos för garnering

Smula sönder pepparkakan i en bunke och blanda i färskosten, blanda ordentligt för att sedan rulla till 16 st lika stora bollar, lägg dem på en tallrik och ställ kallt. Dela under tiden 8 st grillpinnar på hälften och stick ner dem i pepparkaksbollarna. Smält chokladen i ett vattenbad, och när den smält helt tas bollarna fram och doppas i chokladen för att sedan dekoreras innan de stelnar. Ställ cakepopsen på en bakplåtskläd tallrik i kylen så chokladen får stelna till och förvara dem sedan i kylen tills de skall serveras.

Jordnötskaramelliserade popcorn

 5 dl poppade popcorn

2 msk socker

1 msk smör

1 dl hackade jordnötter

Smält sockret i en stekpanna på spisen, rör om med en slev och när sockret börjar få en ljusbrun färg tillsätts smöret. Rör ihop hastigt och stäng av plattan, tillsätt popcorna och rör ihop med hjälp av sleven så alla popcorn får lite karamell på sig. Häll upp på en bakplåtskläd plåt och strö över jordnötterna, låt dem svalna helt och servera sedan till julmyset..

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".