Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Antibiotika till djur hotar vår hälsa

Publicerat tisdag 29 december 2015 kl 12.50
Grisbonden Anders Engvall: "Jag har varit förbannad i 20 år"
(2:59 min)
Anders Engvall. Foto: Eva Larsen.
Grisbonden Anders Engvall. Foto: Eva Larsen.

Svenska konsumenter ändrar sina inköpsmönster efter alla larm om antibiotika i grisfodret i Danmark. Effekten blir att kött från andra länder med ännu högre antibiotikaanvändning har ökat i Sverige. Bakvänt, tycker grisbonden Anders Engvall i Stora Skedvi.

Istället för danskt griskött köper vi framför allt mer tyskt eller polskt grisskött. Där är antibiotikaanvändningen alltså ännu högre än i Danmark.

- Om Sverige är bäst i klassen i Europa så är danskarna näst bäst, säger Anders Engvall.

Antibiotikan ökar resistensen hos sjukdomsbakterier. Det betyder att allt fler människor dör när antibiotikan inte biter på bakterierna.

Största importörerna av billigt grisskött är bland annat offentliga upphandlare.

- Jag har varit förbannad i 20 år på att man inför en djurlagskyddslag i Sverige och sedan gömmer man sig bakom lagen om offentlig upphandling och importerar kött som är sju resor värre. Det är hyckleri, säger Anders Engvall.

Även lågprisimportörer av kött och restaurangerna ligger bakom den ökande mängden av griskött från länder som använder mycket antibiotika i djurfodret.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".