Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

En nygammal favorit på nyårsbordet

Publicerat onsdag 30 december 2015 kl 08.17
Glace au fore
Glace au fore foto: Sveriges Radio

Eld kan vara bra att ha redan till efterrätten på nyårsmiddagen, kanske vallautrustningen kommer till pass. När vår kock Sara Nyström får bestämma så blir det Glace au fore som avslutning på nyårsmiddagen.

Recept för 6 portioner

 

250 gr hallon

1/2 dl socker

 

2 äggulor

1 1/2 dl florsocker

2 dl grädde

1 msk bärlikör alt. 1/2 msk Vodka

 

0,5 dl vaniljglass

 

Börja med och tag fram små kaffekoppar och ställ dessa i frysen.

Koka ihop hallon och sockret i en kastrull på spisen på medelhög värme i 5 minuter, sila sedan genom en fintrådig sil och hjälp till med och pressa med en sked så man får ut det mesta av hallonen. Låt den sedan svalna. Vispa äggulorna och florsockret riktigt pösigt i en bunke, för att göra det samma med grädden i en annan. Blanda sedan ihop grädden och äggulorna och tillsätt hallonsåsen plus likören, blanda ordentligt.  Tag fram kaffekopparna och lägg i en plastfilm i varje kopp, fyll sedan kopparna till hälften med hallonsmeten. Tag fram vaniljglassen ur frysen och kula upp 6 runda glasskulor. En för varje kaffekopp och lägg i dem, fyll sedan på med resterande av hallonsmeten, lägg över plasten och ställ in i frysen i minst 6 timmar. Detta går utmärkt och förbereda, och klarar sig i frysen i minst 4 veckor. När sedan glace au formen skall serveras behövs det lite maräng på toppen och en härlig smak till denna är en lakrismaräng..

 

2 äggvitor

100 gr socker

50 gr vatten

1 msk lakrispulver

1 krm salt

1 msk citronsaft

Koka upp sockret och vattnet i en kastrull till sockret har smält, vispa upp äggvitorna och lakrispulver i en bunke med hjälp av en elvisp och tillsätt lite varm sockerlag åt gången. När all sockerlag är tillsatt vispas marängen i 10 minuter med salt och citronsaften till tills den har svalnat. Häll upp på spritspåse eller använd en sked för att sedan täcka de små glasskupolerna med maräng. Ett litet tips för serveringen är att frysa de tallrikar som glassen skall serveras på, på så sätt glider ej glassen omkring. När sedan glassen är  täckt med lakrismarängen bränns marängen av med hjälp av en brännare eller i ugnen på 250 grader tills marängen får en vacker gyllenbrun färg, servera sedan på studs!!

Denna dessert kan man smaksätta med massor av härliga kombinationer såsom, hjortron istället för hallon och citronzest istället för lakrits.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".