Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Hård kritik mot hur Migrationsverket behandlade flyktingar i Trängslet

Publicerat söndag 10 januari 2016 kl 09.45
Refugees Welcome: "De slängdes ju ut på gatan"
(2:10 min)
Flyktingarna från Trängslet uppehåller sig utanför migrationsverket i Märsta i hopp om omplacering. Foto: Jessica Gow / TT.
Flyktingarna från Trängslet uppehöll sig utanför Migrationsverket i Märsta i hopp om omplacering. Foto: Jessica Gow / TT.

Nu riktar frivilligorganisationen Refugees Welcome skarp kritik mot Migrationsverket i Märsta för hur de behandlade de flyktingar som kom dit från asylboendet i Trängslet i Älvdalen.

Det var i torsdagskväll som ett 30-tal flyktingar från asylboendet i Trängslet kom till migrationsverkets ankomstboende i Märsta norr om Stockholm. Flyktingarna vägrade återvända till asylboendet i Trängslet då de upplevde det som hotfullt där.

Migrationsverket i Märsta sa då till flyktingarna att de kunde stanna över natten men att det inte fanns några platser kvar på boendet och manade de att åka tillbaka till asylboendet i Älvdalen under fredagen. 

Ett flertal av flyktingarna ville inte detta och satte sig istället utanför boendet i Märsta i snövädret under fredagen. 

Tina Morad från Refugees Welcome menar att migrationsverket agerade inhumant.

– De slängdes ju ut på gatan. Inga föräldrar fick komma in. En pappa där vars familj var mest utsatt ringer upp mig sen och säger att de försöker tvinga in oss i en buss och skrämmer oss och säger att våra barn kommer tas ifrån oss för vi inte är bra föräldrar. Sen började man hota de verbalt genom att säga att man skulle kalla dit socialjouren så att de kan se att de låter sina barn frysa, säger Morad.

Therese Lindström enhetschef för anläggningen i Märsta delar dock inte Tina Morads bild av det som hände i fredags.

– Vi gick ut och informerade att vi hade kontaktat socialmyndigheter och så även polisen som var på plats. Eftersom det var barn som stod ute i kylan och som inte ville gå in. Detta för vi var oroliga för barnen. Vi är skyldiga att kontakta socialmyndigheter om vi är oroliga för att barn kan fara illa. Sen är vi också skyldiga att informera familjerna att vi har kontaktat myndigheterna, säger Lindström.

– Vi har inte möjlighet att ha de 30 personer ståendes i receptionen om de inte har för avsikt att åka därifrån och det hade de inte utan de ville vara kvar i receptionen. Och vi har inte möjlighet att låta de bo där utan uppmanade de att försöka ordna annat boende eller åka med bussarna som vi tagit fram åt de som skulle köra de till det boende som de redan har och fått av migrationsverket, säger Lindström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".