Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Okej eller inte att tjuvstarta med semlan?

Publicerat torsdag 28 januari 2016 kl 06.00
"Var sak har sin tid"
(2:29 min)
Semlor äts enligt traditionen på fettisdagen som i år är den 9 februari. Foto: Ayla Karlsson / Sveriges Radio
1 av 3
Semlor äts enligt traditionen på fettisdagen som i år är den 9 februari. Foto: Ayla Karlsson / Sveriges Radio
Kurt Karlsson föredrar saffranssemlan. Foto: Ayla Karlsson / Sveriges Radio
2 av 3
Kurt Karlsson föredrar saffranssemlan. Foto: Ayla Karlsson / Sveriges Radio
Karin Schelvander tycker inte att semlor är någonting viktigt. Foto: Ayla Karlsson / Sveriges Radio
3 av 3
Karin Schelvander tycker inte att semlor är någonting viktigt. Foto: Ayla Karlsson / Sveriges Radio

Semlor säljs redan nu på flera ställen trots att Fettisdagen inte är förrän i februari. Men inte alla vill tjuvstarta med semlan. Det är jätteviktigt att vänta, säger Maj-Britt Eriksson i Hedemora.

Vi gick ut på stan för att fråga: Okej eller inte att tjuvstarta? Och svaren var blandade.

 – Så småningom, när det blir legalt, ska jag äta semlor. Det är jätteviktigt att vänta. Jag tycker det är larvigt att de börjar med semlor före jul. Var sak har sin tid, säger Maj-Britt Eriksson från Hedemora.

Kurt Karlsson har precis köpt ett par semlor på ett café i Falun.

– Jag tror det är min tredje och fjärde. Jag kunde inte hålla mig. Jag längtade efter saffranssemlor, de föredrar jag, säger Kurt Karlsson.

Trots att Fettisdagen, eller Semmeldagen som den också kallas, är först den 9 februari, så säljs det redan nu semlor på caféer och i mataffärer. På bageriet i Falun där Robin Kristensson jobbar är det redan populärt med semlor.

 – Vi började nog förra veckan. Kunderna har varit inne och frågat efter semlor, så då tänkte vi att vi skulle köra igång. Just nu säljer vi kanske 20 om dagen men snart smäller det till rejält så då blir det nog det dubbla varje dag, säger Robin Kristensson.

Dita Pratiwi från Falun tycker inte det är viktigt att vänta till rätt dag men har inte ätit någon semla än.

 – Jag tycker om bakelser, så när jag är sugen köper jag det. Jag kör nog det klassiska och tar bort toppen först när jag äter semlor.

Kristina Josefsson i Falun håller sig till traditionen.

 – Jag är nog lite gammaldags så jag vill äta semlor när man ska äta semlor. När det är tid för semlor då äter jag semlor, på fettisdagen, säger Kristina Josefsson.

Erik Eisen vill vänta med första semlan till fettisdagen.

– Jag tycker det ska vara så. Jag äter helst semlor som de är, utan något till. Men när jag var ung ville jag ha varm mjölk till, säger Erik Eisen.

Karin Schelvander väntar också med sitt semmelätande, men tycker inte det är viktigt med semlor.

 – Jag väntar tills det blir dags för semlor. Då bakar jag semlorna själv. Men det är inte viktigt att vänta, nej det är inte viktigt med semlor alls, säger Karin Schelvander.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".