Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

15-årige Manzullah tvingas flytta när Falun stänger hans hem

Publicerat tisdag 19 april 2016 kl 12.57
Manzullah Surkhabi: "Jag är ledsen mycket"
(3:02 min)
Bilden visar Elisabeth Cederbjörk som håller om axeln på Manzullah Surkhabi.
Elisabeth Cederbjörk, god man, och Manzullah Surkhabi, som kom som ensamkommande flyktingbarn till Falun men nu måste flytta till en annan kommun. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg

Efter flykten från Afghanistan har Manzullah Surkhabi, 15 år, börjat rota sig i Falun. Men nu har han fått veta att han måste flytta till en annan kommun, redan inom en vecka.

15-årige Manzullah SZurkhabi flydde ensam från Afghanistan för fem år sedan. Han bodde ensam i Iran och Turkiet innan han kom till Sverige i oktober. Efter en kort tid i Malmö kom han i november till Falun. I december fick han börja skolan i Falun och har nu lärt känna vänner och börjat spela fotboll på fritiden.

Men nu har han fått veta att han inte får bo kvar i Falun. Kommunen stänger Ängsklockan, det boende där Manzullah Surkhabi och ett 20-tal andra ensamma flyktingbarn bor, och ungdomarna måste flytta. För Manzulla och åtta andra blir det en flytt till Vikmanshyttan – i en annan kommun.

– Jag är ledsen mycket. Tänker, säger Manzullah Surkhabi.

Är du orolig?

– Ja. Det är bättre i Falun.

Hans gode man, Elisabeth Cederbjörk, är starkt kritisk till att Falu kommun flyttar barn mot deras vilja – dessutom med kort varsel.

– Vi fick veta i går kväll och han ska flytta på måndag, så det är en vecka före vi fick veta.

Elisabeth Cederbjörk anser att Falu kommun borde ha kunnat ordna ett annat boende i Falun, eftersom det varit känt länge att Ängsklockan ska rivas.

– Man hade ju ändå fyra månader på sig, säger hon och fortsätter:

– Och sedan tänker jag: I juli beräknar ju de som är ansvariga i kommunen att det ska komma ett 50-tal ensamkommande barn till Falun. Hur ska man kunna ordna boende till dem, om man inte ens kan ordna boende till de här nio barnen?

Skälet till att Falu kommun stänger Ängsklockan är att landstinget vill ha tillbaka sina lokaler. Det uppger kommunens mångfaldskommunikatör, Laila Edholm.

– Hade det bara hängt på oss, hade vi inte stängt nu.

Hon säger också att det kom så många barn på kort tid att kommunen tvingats lösa boendet i tillfälliga lokaler.

– Vi visste redan vid nyår att det här skulle vara tidsbegränsat. Vi har ju haft en planering under ett par år för att bygga ut platser för ensamkommande barn, eftersom vi såg att vi skulle få fler – men det är en sak att ta emot 22 personer under ett år till att under fyra månader ta emot 135 personer.

Enligt Laila Edholm gick kommunen ut med information till barnen och deras gode män i början av april. Alltså för ungefär två veckor sedan.

– Det är klart att det varit bättre för barnen om de hade haft ett pemanent boende redan från början, men då hade de sannolikt varit att vara i privata boenden i andra kommuner. Det hade varit alternativet, säger Laila Edholm.

Men varför rycker ni upp barnen när de nu hittat en trygghet i Falun och flyttar dem till andra kommuner?

– Vi har inte platser, helt enkelt, därför att utbyggnadsplaneringen höll helt enkelt inte.

Eftersom Manzullah Surkhabi nu flyttar till en annan kommun, vet inte Elisabeth Cederbjörk om hon kan fortsätta vara hans gode man.

– Jag vill ju det, för jag tycker så mycket om honom, men det är väldigt olyckligt när de flyttas så här plötsligt långt bort, säger hon.

– Han kan ha kvar sin gode man, och vi har gjort en uppgörelse med boendet i Vikmanshyttan om att de skjutsar och hämtar honom i skolan i Falun, och han ska kunna behålla sin kamratkrets också, säger Laila Edholm, Falu kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".