Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Arrestdöden

Fyra dog i polisarrest - alla utredningarna har lagts ned

Publicerat torsdag 21 april 2016 kl 05.00
Åklagare: "Att man inte följer reglerna till hundra procent behöver inte innebära tjänstefel"
(3:44 min)
En dörr till arresten och en kista
1 av 9
Bildspel - OBS starka bilder. Foto: Matilda Eriksson-Rehnberg. Montage: Helena Broström.
En av cellerna i polisens arrest i Borlänge. Bilden är arrangerad.
2 av 9
En av cellerna i polisens arrest i Borlänge. Bilden är arrangerad. Foto: Matilda Eriksson Rehnberg, Sverigesradio.
Skadan på Maries huvud.
3 av 9
Skadan på Maries huvud. Foto: Privat.
Marie på sjukhuset.
4 av 9
Marie på sjukhuset. Foto: Privat.
Blåmärken på Maries lår.
5 av 9
Blåmärken på Maries lår. Foto: Privat.
Maries son Sonny och hennes mamma Kerstin.
6 av 9
Maries son Sonny och hennes mamma Kerstin. Foto: Matilda Eriksson Rehnberg, Sverigesradio.
Nina Antonsson
7 av 9
Foto: Privat.
Ninas gravsten
8 av 9
Foto: Privat.
Lars-Eriks son Johan.
9 av 9
Lars-Eriks son Johan. Foto: Matilda Eriksson Rehnberg, Sverigesradio.

På mindre än ett och ett halvt år har fyra personer dött efter att de suttit i polisarrest i Dalarna. Utredningar visar på många brister i samband med dödsfallen, ändå har utredningarna lagts ned.

P4 Dalarna avslöjade igår flera brister i samband med att de nu avlidna personerna suttit inspärrade. Något som framgår i de utredningar som gjorts. Ändå har alla utredningar lagts ned.

Vice överåklagare Eva Nilsson vid särskilda åklagarkammaren lade ned utredningen som gällde Lars-Erik som dog i arresten i oktober 2014.

– Den utredningen som genomfördes visade inte på att det fanns någon brist i tillsynen av den omhändertagne. Eller att det i övrigt framkommit något om att polisen brustit i omhändertagandet, säger hon.

Men i utredningen syns det flera brister. Dokumentationen som vakterna fyller i stämmer inte med vad övervakningskameran visar, det framgår inte om vakterna gått in i cellen vid tillsynen, de börjar inte med hjärt-lungräddning direkt Lars-Erik hittas utan puls, och det har vid flera tillfällen gått för lång tid mellan att vakterna kollat till Lars-Erik.

Jag har gått på det signerade arrestantbladet och vakthavandes uppgifter.

Att vakterna inte gått in i cellen, att tillsynsbladet är felaktigt ifyllt och att det gått för lång tid mellan tillsynen flera gånger, är dessutom något som polisen medger när vi intervjuar polischefen i Borlänge. Men åklagare Eva Nilsson gjorde aldrig några förhör med personalen i arresten.

– Om jag skulle höra vakterna menar du att du förväntar dig att du skulle kunna höra att de går ifrån vad de har signerat i protokollet? Jag har gått på det signerade arrestantbladet och vakthavandes uppgifter, säger Eva Nilsson.

Att man inte började med hjärt-lungräddning direkt Lars-Erik hittas utan puls kommenterar hon så här.

– Men hur skulle man ha hanterat det på annat sätt menar du? Hjärt- och lungräddningen utförs ju sedan av den här personen som är instruktör. Exakt hur många sekunder eller minuter det går emellan att man upptäcker honom tills det påbörjas framgår ju inte. Men alltså man vidtar de åtgärder som man ska göra, säger Eva Nilsson.

Men ska inte vakterna direkt dom hittar en person som inte har puls påbörja hjärt- lungräddning direkt?

– Jo, det kan man ju tycka att de ska göra, men de måste ju ändå ha koll på läget först, säger Eva Nilsson.

Även i de andra utredningarna som lagts ned kan vi se brister. När det gäller Marie, som dog efter att hon suttit i polisens arrest i december förra året, så framgår det att hon fick en skada i huvudet under sin tid i arresten. Ändå tas hon inte till läkare trots att det står i föreskrifterna att: Läkarundersökning ska ske om den omhändertagne kan befaras ha fått skallskador.

Jag har gjort den bedömningen att det här är inte tjänstefel.

Men chefsåklagare Anders Jacobsson vid särskilda åklagarkammaren la ner utredningen om tjänstefel.

– Min bedömning är den som jag sagt till dig, det finns ingen anledning att fortsätta tjata. Jag har gjort bedömningen att vakthavande befäl här har varit inne och tittat och gjort en bedömning att han tycker inte att den här skadan är så pass allvarlig så att man behöver då i det läget kontakta ambulans. Nu är ju det här ärendet begärts överprövat så får vi väl se då om det är någon annan åklagare som har en annan uppfattning, säger Anders Jacobsson.

Vi kan också se att vakterna inte gjort tillsyn så ofta som de beordras att göra och att dokumentationen som de ska fylla i om det inte stämmer.

– Jag har gjort den bedömningen att det här är inte tjänstefel, säger Anders Jacobsson.

Men varför är det okej att man bryter mot reglerna?

– En sak är ju att man kanske inte följer reglerna till 100 procent, men det behöver ju inte betyda att man gör sig skyldig till tjänstefel bara för det, avslutar Anders Jacobsson.

När det gäller utredningen kring 25-åriga Nina som dog av en överdos i arresten svarar åklagaren Lena Kastlund att hon gått på personalens uppgifter om att Nina visiterades noggrant. Att gå så långt som att göra en kroppsbesiktning hade kunnat vara felaktigt. Om anhöriga har andra uppgifter om att Nina inte alls visiterades så är de välkomna att kontakta henne.

Gällande utredningen om 25-åriga Emil som dog i arresten i Avesta svarar åklagaren Maria Sterup att det inte finns något som tyder på att Emil var medvetslös när han påträffades av polisen. Han sov och man väckte honom, och därför var det inget fel att han togs till arresten och inte till läkare.

FAKTARUTA: De här dödsfallen handlar det om

Nina 25 år.
Arresten Borlänge 17 september 2014.
Satt arresterad för stöld.
Får med sig fentanylplåster in i cellen och dör av akut fentanylförgiftning. 

Lars-Erik 60 år.
Arresten Borlänge 6 oktober 2014. Dödförklaras på sjukhus.
Intagen för LOB, lagen om omhändertagande av berusade personer.
Hittas utan puls när han ska släppas på morgonen.

Emil 25 år.
Arresten Avesta 12 maj 2015.
Intagen för LOB, lagen om omhändertagande av berusade personer.
Han dör efter mindre än 3 timmar i arresten.

Marie 49 år.
Arresten Borlänge 15 december 2015. Avlider på sjukhus.
Intagen för LOB, lagen om omhändertagande av berusade personer.
Dör av svåra hjärnskador. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".