Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Stora ekonomiska underskott efter Skidspelen - samtidigt stängs fritidsgårdar och bibliotek

Publicerat torsdag 21 april 2016 kl 16.27
Jonas Lennerthson (S): "Drabbar inte fritidsgårdarna"
(3:08 min)
skidspelen, fritidsgård, bibliotek

Kultur- och fritidsnämnden har ett underskott på 2,5 miljoner kronor, som till stor del beror på kostnader kring Svenska skidspelen. Samtidigt måste flera fritidsgårdar och bibliotek i Falun stängas.

Kultur- och fritidsnämnden i Falun redovisar ett underskott på 2,5 miljoner kronor i sin senaste periodrapport. Samtidigt stänger nämnden flera fritidsgårdar och bibliotek i Falu kommun.

I förvaltningens periodrapport framgår att underskottet till stor del beror på kostnadernas kring Svenska skidspelen.

– Det har ju att göra med att vi har kostnader för att arrangera Svenska skidspelen som det har full teckning för. Kommunen har lovat mer än det ansvar som nämnden har räcker till, säger Jonas Lennerthson (S) som är kultur- och fritidsnämndens ordförande.

Hur känner du kring det då?

– Det känns ju inget vidare.

Hur drabbas fritidsgårdarna av det?

– Det drabbar inte dem alls, vi rapporterar det som ett underskott. Besparingen som rör fritidsgårdar är sånt vi jobbar med nu och som vi kommit fram till ska effektiviseras fram till 2017, säger Lennerthson.

Nio fritidsgårdar, inklusive Arenan, ska bli fem och fyra av åtta bibliotekslokaler ska stängas. Det framgår i samband med den här periodrapporten.

– Nja, det beror på hur man läser den. Det är ett arbete som pågått för att ta fram ett annat sätt att bedriva verksamhet på de ställena, svarar Lennerthson.

Det måste ju ändå ligga under samma budget?

– Ja, men när vi får en budgetram får vi ett visst antal kronor för att göra fritidsgårds- och biblioteksverksamhet. Sen finns det naturligtvis ett litet utrymme att prioritera inom ramen, säger Lennerthson.

Det låter ju som att ni prioriterat Clash of nations och Svenska skidspelen.

– Nej, för där finns ju åtaganden som inte kultur- och fritidsnämnden har träffat.

Sagt på våra sidor på sociala medier om detta:

Fritidsgårdar och bibliotek är mycket viktigare än dessa löjliga skidspel, för då skulle dagens barn / ungdomar vara under dagarna och umgås mera.

Bara för att de trikåförsedda åkarna ska få lattja lite så ryker stålarna för kulturen och ungdomarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".