Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Landstingsmajoriteten får ansvarsfrihet trots stora underskott

Publicerat måndag 25 april 2016 kl 12.20
Nils Gossas (MP): "Besvärligt ekonomiskt läge men vi kan se förändringar på gång"
(3:23 min)
Torsten Larsson, Kristdemokraterna, och Nils Gossas, Miljöpartiet, på Landstingsfullmäktige.
Torsten Larsson, Kristdemokraterna, och Nils Gossas, Miljöpartiet, på Landstingsfullmäktige. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg/Sveriges Radio

Förra året blev det ett underskott på 99 miljoner kronor för Landstinget Dalarna trots sparpaket. Det här är dålig ekonomisk hantering, tycker bland annat den borgerliga sjukvårdsalliansen som ville ge majoriteten en anmärkning. Men efter en omröstning beviljades majoriteten ansvarsfrihet och slipper anmärkning.

Totalt slutade år 2015 på 99 miljoner kronor i underskott. Det kan jämföras med att man räknat på nästan lika mycket i överskott. Alltså missade man målet med 185 miljoner kronor, kan man säga.

Och när man räknar in tidigare underskott så ligger man back med nästan 400 miljoner kronor.

Det här är dålig ekonomisk hantering, tycker den borgerliga sjukvårdsalliansen och Kristdemokraterna som sitter i opposition i landstinget, och därför ville de nu på förmiddagen ge majoriteten en anmärkning.

Torsten Larsson (KD) förklarar varför:

– Av de finansiella mål som landstingsfullmäktige beslutade om för 2015 har inget uppfyllts. 

Men det har ju ändå gått lite åt rätt håll.

– Ja, vi hade interna diskussioner, både Kristdemokraterna och Sjukvårdsalliansen, om vi skulle rösta för icke ansvarsfrihet. Men med tanke på de förslag till åtgärder för ekonomin som landstingsstyrelsen gjort, tyckte vi det var fel att rösta för icke ansvarsfrihet. Vi nöjde oss med att göra en anmärkning, men det ska ses som en larmklocka, säger Torsten Larsson (KD).

Men det blev ingen anmärkning, vilket glädjer miljöpartisten Nils Gossas.

– Jag tycker att det gick vägen. Landstinget är i ett besvärligt ekonomiskt läge men vi kan se att det finns förändringar som är på gång och att kostnadsnivån har sänkts, säger Nils Gossas.

– Det är som att vända en supertanker. Alla partier är överens om att vi måste förbättra ekonomin. Men jag tror inte att oppositionen har nåt bättre recept för det här, säger Nils Gossas.

Skulle ni kunna göra det bättre, Torsten Larsson?

– Nu gäller ansvarsberedningen i kollektivet, om landstingsstyrelsen har levt upp till landstingsfullmäktiges mål och det har man ju inte gjort. Och särskilt inom hälso- och sjukvården, där vi hade ett underskott på 127 miljoner kronor 2013. Det ökade till 287 miljoner kronor 2014 och till 304 miljoner kronor 2015, så visst behövs det åtgärder. Jag håller med om att det behövs att alla partier funderar över vad vi kan göra mer, säger Torsten Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".